7 начина да направите понеделник любим ден

  • Сподели:
7 начина да направите понеделник любим ден

Всички познаваме неприятното усещане от алармата в понеделник сутрин. Да, нея я има през останалите делнични дни, но най-пронизително започва да звъни в първия ден от седмицата. А и усещането, че уикендът направо се е изпарил.

Спомнете си, че е имало и друго време, когато сте очаквали понеделниците с нетърпение, за да поклюкарствате със съученичките в училище или когато е имало лекция в университета, на която с желание сте присъствали…

Ето какво можем да направим за сегашните си понеделници, за да се доближат до онова усещане, което ни липсва.

Започнете спокойно

Всички казват, че първо трябва да се свършат тежките задачи, но в понеделник сутринта открийте първо по-забавните и леки неща, с които да се справите през началните часове от деня - поне докато се настроите на работен режим. Резките промени водят след себе си не само повече стрес, но и повече риск от грешки, ако не сте напълно концентрирани.

Подарете си нещо, което очаквате с нетърпение

Удължете чувството за почивка, като си подарите нещо в уикенд стил още в понеделник. Някои хора работят и през обедната почивка, но ако това не е типично за вас, по-добре си организирайте среща с приятел или отидете да купите онази книга (бижу, дреха), за която мечтаете от цяла вечност.

Променете ежедневието

Понеделниците са скучни, само когато всички дни са еднакви. Опитайте да ги промените с малко по-различен подход. Оставете отговарянето на имейли за следобеда и свършете други задачи в първите няколко часа.

Не поглеждайте часовника

Ако няма как да скриете часовника на компютъра си, просто си изградете начин да не поглеждате често към него. Особено е демотивиращо, когато имате усещането, че е шест, а часовникът показва само три часа следобед. Реално се нуждаете от него, само за да излезете на обяд, през останалото време се водете от вътрешния си часовник за работа и почивка, в зависимост от това как се чувствате.

Направете понеделник "свободен" ден

Кой ще ви съди, че сте избрали понеделника си за ден без ограничения, като например да похапнете мъфини? Никой не може да го направи, ако през останалите дни запазвате здравословния си начин на живот - а това ще помогне да харесате понеделниците повече.

Заредете неделята си

Станете рано, направете нещо, подредете, направете списък със задачите си за следващите дни. Така няма да сте отпуснати през целия ден и прехода към началото на работната седмица ще е по-плавен. Ако се излежавате цяла неделя, понеделник сутринта ще ви се стори на крачка от Ада. Малко разходка или среща навън, това може да е повече от достатъчно.

Станете си номер едно

Може да се наградите още след края на първия работен ден от седмицата. Намерете различни класове, разговори, процедури, на които да отидете поне два пъти в седмицата. Дори посещението в някоя близка книжарница ще ви помогне да превключите от работен на отпускащ режим още преди да сте се прибрали вкъщи.

Автор: Ивайла Влахова / fashioninside.bg