7 съвета за повече движение през работно време

  • Сподели:
7 съвета за повече движение през работно време

Работата на бюро обикновено означава край на плоския корем. Защото със стоене по 8-10 часа на едно място и в една и съща поза нито се подобрява работата на сърцето, нито ще изразходвате калориите, които сте поели по време на обяда си.

А спорадичните почерпки със сладки неща по разни поводи (рождени и имени дни, повишение и т. н.) допълнително ще увеличат талията ви.

Всъщност бихте могли да се движите повече, макар и работата ви да изисква постоянно седене пред компютъра. Може и да се изненадате, когато разберете, че ако приложите няколко съвсем прости неща, може да се поддържате в добра форма. 

1. Разходка за обяд

Приготвянето на храна от вкъщи може и да е най-добрият начин за поддържане на хранителен режим, но не помага за изгарянето на калории. Затова, ако на няколко пресечки от офиса ви има закусвалня, ресторант или място, откъдето може да си купите вкусен обяд – възползвайте се!

Освен че ще се раздвижите, ще глътнете малко свеж въздух, ще смените обстановката и ще се заредите с енергия за останалата част от деня.

2. Без асансьор

Ако не носите със себе си много документи, какво ви спира да поемете по стълбите към стаята, в която работите, вместо да чакате асансьора? Да, отнема малко повече време, но пък жертвата си заслужава.

Това си е направо кардио тренировка, защото при изкачване и слизане пеша на 5 етажа се горят по 885 калории на час при тегло от 60 кг., 1056 калории при тегло от 70 кг., 1226 калории при тегло от 80 кг. и 1396 калории при тегло от 90 кг.

3. Разговаряте с колегите си лице в лице, вместо да им пишете мейли

Ако имате да кажете или дадете някой важен документ на човека, който седи през три бюра от вашето, или в стаята в дъното на коридора, отидете при него, вместо да се обяснявате по електронен път, или да го молите учтиво той да дойде. Това може и да не е достатъчно, но все пак е някакво раздвижване.

4. Оползотворявайте моментите, в които ви се налага да чакате

Ако имате купища хартия за принтиране или документи за разпечатване, вместо да съзерцавате стената срещу себе си, раздвижете малко мускулите – облегнете се, изпънете ръцете си напред и клекнете няколко пъти. Може и просто да се повдигате на пръсти или да клякате.

А най-хубавото от всичко е, че нито едно от тези упражнения не изисква специална екипировка.

5. Упражнения под бюрото

Докато седите по цял ден, с краката ви се случват много лоши неща: вдървяват се, оттичат, изтръпват... Затова, а и не само, пробвайте да ги раздвижвате от време на време. Как?

Вдигнете ги колкото се може повече, тоест, доколкото позволява височината на бюрото и задръжте така за около 15 секунди. Ако искате да се поуморите, може да сложите тежести на глезените (например пликове с документи, които със сигурност ще намерите в изобилие).

6. Всеки път, когато можете, стойте изправени, вместо седнали и близо до стена

Така ще имате опора за упражнения за укрепване на мускулите на гърба, ръцете и краката.

Например: Облягате се плътно до стената и започвате да вдигате плавно ръцете си, докато не ги съберете над главата, след това ги връщате обратно към тялото по същия начин.

Може и да клякате и ставате, облегнати на стената, или да вдигате краката, сгънати или изправени.

Нито едно от тези упражнения не изисква много усилия, нито пък ще притесните колегите си по някакъв начин. Може да ги правите, докато си почивате в кухнята, в тоалетната или в кабинета си.

7. Доброволец за излизане извън офиса

Постоянно има нужда от някой, който да носи или да взема документи от различни места, а и понякога се налага да се купи кафе или храна отвън. Защо човекът, който излиза, да не сте вие? Така хем ще вършите работа, хем ще бъдете по-активни физически.

Шансовете да си направите пълна тренировка, докато сте на работа, са нищожни, освен ако в офиса ви няма фитнес зала. Затова, използвайте всяка възможност, която ви се предоставя, за да се движите. Здравето е най-важно - винаги го поставяйте преди всичко останало!