Ако не си глупав поне за известно време, ти пропускаш живота си и радостта в него

  • Сподели:
Ако не си глупав поне за известно време, ти пропускаш живота си и радостта в него

Най-висшата мъдрост е естествено състояние на духа, учи ни да живеем в мига и да даваме всичко от себе си на 100 процента.

Шри Шри Рави Шанкар, основател на фондация "Изкуството да живееш", вече 38 години пътува и преподава древната ведическа духовност по цял свят. Чрез нея и чрез своята социална и хуманитрана дейност се е докоснал до милиони хора по цял свят и е допринесъл за разрешването на много световни конфликти.

Световноизвестният хуманитарен и духовен деец Шри Шри Рави Шанкар има докторска степен по ведически науки и е номиниран за Нобелова награда за мир. През 2007 г. Немският бундестаг и Конгресът на САЩ бяха едни от институциите, които издигнаха за трети път кандидатурата му за лауреат на Нобеловата награда за мир.

Роден е в Индия и е основател на нестопанската организация с идеална цел "Изкуството на Живота", която предлага една уникална програма, базирана върху хилядолетното ведическо изкуство, за развитието и усъвършенстването на личността. Днес тя е една от най-големите неправителствени доброволчески организации в света. 

През 1982 г. Шри Шри въвежда, патентова и разпространява Сударшан Крия-йога, за която получава прозрение след 18-дневна медитация. Тя освобождава стреса и токсините на физическо, умствено, емоционално ниво и допринася за по-добро здраве.

Обучените от него ученици разнасят древното познание, адаптирано за съвремието, по цял свят. Обучението в нея предлага цялостна завършена концепция, състояща се от дихателни техники, физически упражнения и лекции, помагащи на участниците да се справят със стреса и цялостно да подобрят здравето си.

През 1997 г. Шри Шри основава и Международна асоциация за човешки ценности (IAHV), чиито програми са докоснали живота на над 300 милиона души в над 150 страни. Те включват разрешаване на конфликти, оказване на материална и посттравматична помощ при бедствени положения и военни конфликти, за реабилитиране на затворници, възстановяване на човешките ценности у младите хора, за защита на човешките права, както и образователни антистрес програми, които обхващат всички възрасти и слоеве в обществото.

Фондацията си поставя уникални образователни и хуманитарни цели и вече 38 години организира курсове за духовното укрепване на човека и за вдъхновяване ролята му в полза на себе си и на обществото, отвъд всякакви класови, расови, религиозни и етнически граници.

И двете организации имат специален консултативен статут към Икономическия и обществен съвет (ECOSOC) на ООН и си сътрудничат със Световната здравна организация (WHO). Основните им цели са възраждането на човешките ценности, възстановяването на мира в света.

И двете организации развиват мащабна хуманитарна, благотворителна дейност, разработват най-различни програми за култура, образование, икономическа независимост, устойчиво развитие на земеделието, органично отглеждане на земеделски култури, произвеждане на билкови лекарства, стимулиране на древни науки, като аюрведа, за подпомагане и релаксиране на затворници, на жертвите на насилие, бедствия, деца-сираци, на бедните. Развиват и дейности, свързани с човешкото здраве и разрешаването на международни конфликти.

Шри Шри ръководи множество социални проекти по цял свят и отправя послания към хора, институции и правителства в много страни, в това число към събрания на ООН към Върховния съвет за световен мир в Ню Йорк, Световния икономически форум в Давос и Европейския парламент в Страсбург. Годишно Шри Шри посещава средно по 170 града по света.

Преди няколко години Шри Шри Рави Шанкар посети и Ирак по покана на иракския министър-председател. Обучени от него ученици преподават Сударшан Крия сред иракските затворници и сред жертвите на стреса от войната.

Те помагат на хората да разширяват своя поглед, да имат по-качествен живот и да могат в добро здраве да празнуват своя живот, като се научават да спират своя ум да отива в миналото и в бъдещото, а да живеят в мига и да дават всичко от себе си на 100 процента, да живеят в блаженство, в будност и осъзнатост. Като осъзнават, че за тази промяна е нужна много енергия, зареждането с която става от нейните четири основни източника – здрав сън, здравословно хранене, правилно дишане и физически упражнения.

Шри Шри и неговите учевици преди всичко акцентуват върху духовното пречистване и приобщаването на обучените от тях към Божествената кауза, защото силата и отговорността са равни, затова трябва да вървят ръка за ръка. Шри Шри вярва, че животът може да се превърне в празненство, а светът - в едно световно семейство с огромно културно наследство. Силно се надява, че затова много ще допринесе и неговото учение.

Световнопризнатият духовен учител Шри Шри Рави Шанкар е автор на книгите: "Да празнуваш тишината"; "Мъдрост за новото хилядоление"; "Да празнуваш любовта"; "Семена от мъдрост"; "Дар от тишината” /медитации/; "Дар от вечността” /медитации/ и др. В тях той синтезира цялата ведическа мъдрост и я поднася на съвременен и популярен език с голямо обаяние и с много чар. Предлагаме някои откъси от тези великолепни книги.

Бог

Бог е съединението на присъствие и настояще. Изцяло потапя всяка клетка, всеки атом на ума и тялото в невероятното настояще. Преживяване на вечността. Присъствие, в което остава само знаещият. Присъствието Бог. Той е целостта, тъй като всичко е в Бог, няма нищо извън него. Всичко съществува в Бог, включително и мисълта ни. Мислителят е Бог. Бог е вездесъщ и Той присъства и в богатия, и в порочния толкова, колкото и в прекрасния.

Единствената разлика е в това, че един го знае, друг не. Когато видиш обаче разликата, има двойственост, двама. Бог е отвъд всички понятия. Той е преживяване. Бог е вечното "Аз не знам". Но ти можеш да бъдеш Бог, да живееш в Бог. Не можеш да го познаеш, но можеш да го преживееш. Той присъства навсякъде – и в теб, и във всяко време.

И ти, ако си тук и сега, в тази минута, и си свързан с най-вътрешния си Аз, ти си в Бог. Държим Бог в трето лице за безопасност и Го превръщаме в понятие. Умът е обвивката, която съдържа Божественото вътре в нас. Но ние не развиваме опаковъчната хартия и държим подаръка в пакет.

Бог обича смеха и шегата

Бог ще танцува в живота ни, когато денят изгрява със смях и любов. По-великото от теб и по-красивото не може да се притежава. А Бог е най-великият и най-красивият. И Той е много палав. Затова е създал живота като забава.

Бъди като водата

Когато се чувстваш ниско, скочи в най-ниското. Бъди като водата. Това е твоята истинска природа. Вътре в теб си като вода. Тя е най-вътрешната ти част. Нейната природа е смиреност. Тя винаги слиза надолу.

Нашият проблем е в нашата скованост. Сковаността е нашето его. А водата може да заеме всякаква форма. В каквато и чаша да я сложиш, ще придобие нейната форма. И водата в чашата знае, че е свързана с океана. Тя символизира приемането на настоящия момент. Но нейното приемане не е с фатализъм, а с движение, с динамизъм, с готовност за скок. Малко разклащане и тя е готова за скок.

Знаем, че и най-малкото движение във водата прави вълнички. Чувствата и водата са синоними. Не остават на едно място и завинаги. Знаем също, че и океанът е в най-ниското. Че е стигнал до там, като е приел реките от планината. Затова е най-смирен и най-велик.

Когато водата достигне океана, започва да се издига високо под формата на облаци и пак слиза като дъжд. Ти също бъди като него. Обичай ниските си чувства, а не се бори с тях. Когато не си добре, затвори очи и се потопи в най-ниското си място, и щом намериш океана си, ще започнеш да се издигаш. Знай, че колкото и да са големи облаците, те не могат да засенчат слънцето.

Да си глупак

Глупакът е този, който не иска нищо в замяна. Ако глупаците изчезнат от този свят, няма да има никакво забавление. Те те разсмиват, правят те щастлив и са много важни. Ако не си глупав поне за известно време, ти пропускаш живота си и радостта в него. Да ти кажат, че си глупак, е голям комплимент. Много е трудно да го получиш и трябва да си щастлив, ако това стане. Бог е отегчен от мъдри хора. Той обича глупаците.

Депресията

Трябва да обичаш депресията колкото любовта. Това означава да обичаш пътуването обратно към Съществуването толкова, колкото самото Съществуване.

Думите

Когато разберем безсмислието на думите, животът ни става по-дълбок и започваме да живеем. Думите са коренът на тревогите. В истинската красота и истинското приятелство няма думи. Нужна е вътрешна тишина. В нейната дълбочина също звучи музика.

В тишина можем да се разбираме съвършено добре. Трудностите ни идват от това, че изразяваме любовта си прекалено много и не остава какво повече да се изрази. Думите разрушават любовта. Когато преминеш отвъд думите, се появява любовта. Бъди обикновен, невинен и силата на любовта ще свърши всичко останало.

Духовност

Духовността не е размишление за нещо, което е отвъд този свят, то е разпознаването, че духът стои зад всичко в света. А духовното преживяване е преживяване на истинската природа на твоя Аз, връзка с вътрешния ти извор на радост и любов, усет за вътрешната връзка на човека с всичко, с всеки друг на тази земя. Това, от което се нуждаем, е това, което си го имаме, само трябва да премахнем препятствията и да му позволим да засияе.

Идентификация

Кризата в света е криза на идентифицирането. Ограничената идентификация води до войни. Чрез образование трябва да се промени нашата основна идентификация. Ние всички на първо място сме част от Божественото, а на второ сме човешки същества.Това осъзнаване може да стане единствено правилното духовно познание.

Из книгите на Шри Шри Рави Шанкар "Бог обича шегата"; "Мъдростта за новото хилядолетие"; "Да празнуваш тишината".

Подготви: Лияна Фероли