Антъни Хопкинс: Не искам да бъда нищо друго, освен това, което съм

  • Сподели:
Антъни Хопкинс: Не искам да бъда нищо друго, освен това, което съм

Сър Филип Антъни Хопкинс е роден през 1937 г. в град Порт Толбът, Уелс. Големият пробив идва през 1965 г., когато е приет в Националния театър в Лондон, чийто директор тогава е Лорънс Оливие.

Дебюта си на Бродуей прави през 1974 г. с постановката "Еквус" от Питър Шафър. Тази роля води след себе си и много други, но той лека-полека започва да се насочва към киното.

Първият по-известен филми с участието на Хопкинс е "Лъвът през зимата", но ролята, която го прави световноизвестен, безспорно е тази на Ханибал Лектър от "Мълчанието на агнетата". За това превъплъщение Хопкинс получава "Оскар" за най-добра мъжка роля.

Следват десетки запомнящи се роли, с които той се превръща в любимец на публиката.

HighViewArt.com подбра 20 любими мисли на неповторимия актьор. 

1. "Не искам да бъда нищо друго, освен това, което съм. Мога да го кажа без съжаления."

2. "За мен времето е най-голямата тайна."

3. "Забавно е да вземеш "Оскар", забавно е да те посветят в рицарство. Но нали се сещате, събуждаш се сутринта и реалността си е същата. Все още си смъртен."

4. "Животът е твърде кратък, за да се справяме с несигурността на другите."

5. "Прекалено многото мислене води до бавна смърт. Ние бавно се убиваме от мисли за всичко. Мислим. Мислим. Мислим. Никога не можем да се доверим на човешкия ум, така или иначе. Това е смъртоносен капан."

6. "Филмовата индустрия е пълна с луди хора, които си мислят, че са Господ."

7. "Британският хумор е като еврейския. Обожавам го."

8. "Моята философия е: Не е моя работа какво казват хората за мен и какво мислят за мен. Аз съм това, което съм, и правя това, което правя. Аз не очаквам нищо и приемам всичко. И това прави живота ми по-лесен."

9. "Ако прекарвах цялото си време да се критикувам, не бих бил в състояние да съществувам."

10. "Мисля, че определено количество стрес в живота е нещо хубаво. Стресът от работата, която отнема усилия. Мисля, че това е знак, че вървиш напред."

11. "Живеем в толкова префинено, предпазливо общество – всеки се обижда толкова бързо!"

12. "Пазете се от тиранията на слабите. Те просто ви изсушават. Винаги се оплакват. Питам ги "Как сте?". Те отговарят "Ах…" и започват да мрънкат и да се опитват да изсмучат силите ти. Познавам много такива хора, но не мога да си губя времето с тях."

13. "Слабото ми място е мързелът. О, аз имам много слаби места: бисквитите, кроасаните."

14. "Приеми всичко, което е вътре в теб, несъвършенствата, тъмнината, богатството и светлината, всичко. Това води до пълноценен живот."

15. "Може да ви звуча като труден човек, но изобщо не се срамувам от това. Не съм труден. Честен съм."

16. "Мога да играя чудовища добре. Разбирам чудовищата. Разбирам лудите."

17. "Как играеш Ханибал Лектър? Ами, просто не мърдаш. Плашиш хората, като стоиш неподвижно."

18. "Мисля, че здравословният начин на живот включва да се сприятелиш със звяра вътре в себе си, това не е точно звяр, а по-скоро сянка. Тъмната страна на нашата природа. Забавлявайте се с нея и знайте, че трябва да приемете цялата си същност."

19. "Да върви по дяволите този глупав шоубизнес, този абсурден шоубизнес, тази пълна загуба на време. Обръщам се назад и виждам само пустош. Всичките тези години, прекарани в изкуствена среда. Всичко беше фалшиво."

20. "Актьорството още ми е приятно, но за мен няма повече предизвикателства в него. Не, никакви. Много по-заинтересован съм от рисуването и композирането на музика."