Архивни снимки на Тодор Живков в поп-ъп изложба

  • Сподели:
Архивни снимки на Тодор Живков в поп-ъп изложба

Никола Михов кани приятели и почитатели на поп-ъп изложба и представяне на фотокнигата „Чупи реже полива“. В нея той съчетава архивни снимки на Тодор Живков и цитати на Бойко Борисов. Подредени тематично и извадени от оригиналния им пропаганден контекст, фотографиите дешифрират ритуала по откриване на нови обекти.

Издадена в дните преди парламентарните избори, това ще е първото представяне на книгата пред публика. Откриването на поп-ъп изложбата на 14 май ще е съпроводено с тържествена церемония по рязане на ленти с участието на публиката. „Рязането на ленти е неразривна част от дейността на публичните фигури, колкото по-овластени са те, толкова повече режат. В този смисъл „Чупи реже полива“ е разказ за ритуализирането на властта, и то на едноличната власт, граничеща (или съвпадаща) с култа към личността.", пише Ралица Герасимова за книгата. Авторът акцентира върху баналността на политическата символика чрез монотонното повторение на трите действия на Вожда. Ритуалите се предават между поколенията в българската политика, както обичаите да посрещаш с хляб и сол и да поливаш с вода за късмет се пренасят от народните вярвания в съвремието.

„Книгата „Чупи реже полива“ ни подтиква към съпоставка между два елемента: един наличен образ, грижливо лъскан с носталгия от едни и с възмущение от други, и един отсъстващ образ, чиято визуална липса се замества с неговите думи.

 

За автора:
Никола Михов е роден в София през 1982 г. Участва в редица фотографски изложби и фестивали, като: Athens Photo Festival (2019), Биенале на фотографията в Солун (2018), Rencontres d'Arles, Франция (2017). Първата му фотокнига „Forget Your Past – монументалните паметници от времето на комунизма" (изд. Жанет 45, 2012) е включена в селекцията „The Best Photobooks of the Year" на British Journal of Photography. Втората му книга „Hello and Welcome to Paris" (2016) е номинирана за наградата Kassel Dummy Award (2016) на Фестивала за фотокниги в Касел, Германия. Негови фотокниги са част от колекцията с фотокниги на Марин Пар в музея
Тейт Модърн.

За ПУК!:
ПУК! е платформа за фотокниги с библиотека и поп-ъп книжарница за фотокниги на български автори, създадена от Никола Михов, Тихомир Стоянов и Росен Кузманов. ПУК! организира представяния на книги, разговори с артисти и изложби.
Сред авторите гостували на ПУК! са: Ванеса Уиншип, Джордж Джорджиу, Жан-Мари Дона, Христина Ташева и Атанасов.