Б.Т.Р. с първо парче от Пъзел

  • Сподели:
Б.Т.Р. с първо парче от Пъзел

Музикантите от Б.Т.Р. представиха пилотния сингъл от предстоящия 13-и студиен албум. Песента се казва „Пъзел“, точно както ще се казва и албума, чиято премиера ще бъде на 13 октомври в зала 1 на НДК с подкрепата на Национален фонд "Култура“.

„Пъзел“ следва тенденцията на твърдия звук от последния албум на групата „Невидими стени“. Песента е за истинското приятелство и е посветена на дългогодишния приятел на групата – Петър Лисицов - Пърпала. Имиджовото видео е дело на Боряна Николова и Боян Карамфилов. Музиката и текстът са на Славчо Николов, аранжиментът е на Б.Т.Р. Пилотният сингъл „Пъзел“ групата ще изпълни на предстоящия концерт на 21 май, ФКЦ Варна.

Групата е създадена в Националната гимназия за древни езици и култури през 1984 г. от Валентин Гуевски (китара), Милен Марчев (бас китара) и Ясен Петров (вокал). Първоначално стартира като траш метъл група, преди да се преориентира към традиционния хеви метъл. В периода 1990 – 1991 Б.Т.Р. правят първите си студийни записи. По това време бандата е в състав: Делин Иванов (вокал), Бойко Ковачев (бас китара), Валентин Гуевски (китара), Кирил (Киро) Божков (китара, автор на текстове, композитор, вокал) и Иван Лазаров (ударни). В голям хит се превръща песента „Магура“, за която като гост-певец е поканен Наско Стефанов. За първи път Б.Т.Р. участват на престижен рокфест в Троян през 1990 г. През 1991 г. съставът на групата коренно се променя – Иван Лазаров и Бойко Ковачев напускат и основават БГ Рок. [1] Те са заменени от Иван Калфов (бас, вокал) и Георги Милев (ударни-до 1997 г.), а вокалист става Христо Ангов.

От 1993 г. до 1996 г. съставът на групата е: Кирил Божков – китари, Иван Калфов – бас китара и вокали, Георги Милев – барабани, Славчо Николов – китари и вокали, Атанас Пенев – вокали.  През март 2015 година, китариста и композитор на музиката и текстовете на голяма част от песните на Б.Т.Р. – Кирил Божков, напуска групата. Причините за напускането му и до днес не са оповестени публично.