Българските замъци

  • Сподели:
Българските замъци

Ако сте като мен и се радвате от самите словосъчетания "средновековен замък", "непристъпна крепост" и т.н., сигурно ще ви е интересно да разберете повече за някои български замъци.

Имам предвид както замъци с кули, конусообразни покриви, масивни стени и т.н., също и такива, които напомнят за елегантните френски chateau. Не всички от тях са исторически паметници, но всички представляват интерес заради атмосферата си на истински приказен замък.

Баба Вида – този не много голям, но впечатляващ замък се намира във Видин. Сигурно всеки, който го е посетил е чувал за легендата за трите сестри Вида, Кула и Гъмза. Според нея те били владетелки на три града, но две от тях се омъжили и мъжете им пропилели наследството им.

Вида, най-голямата сестра, не се омъжила и останала владетелка на голяма територия и на красивия замък, носещ до днес нейното име. Замъкът се намира в парка, където на фона на зеленината се открояват масивните му стени и червените покриви на кулите. Ровът на замъка някога се е пълнел с вода от Дунава.

Замъкът "Влюбен във вятъра" – намира се до село Равадиново, на около 2 км от Созопол. Построен е от Георги Тумпалов, за когото замъкът е реализирана мечта. Строежът започва преди няколко години и все още не е завършен.

Това обаче не означава, че там няма какво да се види - замъкът наистина изглежда приказен, въпреки че не е напълно завършен. Причудливата и малко напомняща на стила фентъзи архитектура и чудесната градина с езерца, водопади, арки, колони, статуи, мостове и дори малка църква е напълно достойна за нееднократно посещение.

Фантазията на архитекта и дизайнера успява успешно да съчетае дърворезби, статуи и цветя в един мащабен приказен свят. Тук също се намира дървен приказен замък на майстор Рачо Ангелов, който преди се е намирал зад руското посолство в София.

Дворецът "Евксиноград" край Варна не е обкръжен с дебели стени и ровове, но все пак не е много лесен за посещение. Могат да го посетят само групи от минимум 10 човека и с предварително записване.

Построен е като лятна резиденция на княз Александър I Батенберг през 1881-1885 г. Има красив парк и оранжерии. Дворецът изглежда елегантно и е прекрасен пример на дворцовата архитектура.

Българските замъци
Баба Вида или Бабини Видини кули е крепост в гр. Видин. Считана е за единствената изцяло запазена крепост в България. Снимка: http://bg.wikipedia.org.
Българските замъци
Строежът на същинската крепост на Баба Вида е започнал през 10 век на място, където е имало римски наблюдателен пункт. Снимка: http://bg.wikipedia.org.
Българските замъци
Почти през целия период на Второто българско царство Видинската крепост е най-важното укрепление в Северозападна България. Най-голямо разширение на крепостта е по време на управлението на цар Иван Срацимир, управлявал Видинското царство. Снимка: http://bg.wikipedia.org.
Българските замъци
Дворецът „Евксиноград“ се намира от северната страна на Приморския парк на град Варна, на малък провлак. Строен е за лятна резиденция на княз Александър I Батенберг през 1881-1885 г.. Първоначално резиденцията е била наречена Сандрово (по умалителното име на италиански език на княза - Sandro) но през 1893 г. княгиня Мария Луиза Бурбон-Пармска я преименува на Евксиноград (Гостоприемния град) — от гръцкото име на Черно море. Снимка: http://bg.wikipedia.org.
Българските замъци
Модерният дворец и градините му са дело на княз Фердинанд I. Първоначалният проект за главната сграда на двореца Евксиноград е изготвен от австрийския архитект Виктор Румпелмайер във френски шато-стил „Луи XIII“ (фугирана тухлена зидария, висок мансарден покрив с медна обшивка и часовникова кула). Сградата е довършена от швейцарския архитект Херман Майер с участието на арх. Никола Лазаров през 1890-те г. и се възприема като един от най-изящните примери на архитектурата в България след Освобождението. Снимка: http://bg.wikipedia.org.
Българските замъци
Една от най-красивите страни на Евксиноград е неговия парк. Той заема над 550 дка от общо 800 на резиденцията. Паркът е специфична екосистема с много богата колекция от растителни видове с голяма научна и ботаническа стойност. Снимка: http://bg.wikipedia.org.