Безплатен и безопасен аборт в Полша - възможно ли е

  • Сподели:
Безплатен и безопасен аборт в Полша - възможно ли е

Евродепутатите отново осъждат нелегитимното решение на полския конституционен трибунал за налагане на почти пълна забрана на абортите.
През последните 10 месеца само 300 полски жени са получили достъп до услуги за аборт в болници на основание заплаха за живота и здравето.
Полските жени трябва да бъдат подкрепени при достъпа до услуги за аборт в други държави-членки.
Решението за аборта е още един пример за политическо превземане на съдебната система и системния срив на върховенството на закона в Полша.
Година след решението на полския конституционен трибунал, евродепутатите призовават правителството да премахне забраната за аборти, които излагат на риск здравето на жените.

Миналия септември 30-годишна полякиня почина от септичен шок, тъй като нейните лекари не направили животоспасяващ аборт, а вместо това чакали плодът да умре поради ограниченията за законни аборти в Полша. В резолюция, приета в четвъртък с 373 гласа "за", 124 "против" и 55 въздържали се, евродепутатите призовават полското правителство да гарантира, че няма повече жени в Полша не умират поради този ограничителен закон.

Те потвърждават категоричното си осъждане на нелегитимното решение на Конституционния трибунал от 22 октомври 2020 г., с което се налага почти пълна забрана на абортите и се излага на риск здравето и живота на жените. Призовават полското правителство бързо и напълно да гарантира достъп до безопасни, законни и безплатни услуги за аборт за всички жени.

Депутатите изразяват съжаление, че поради това рестриктивно законодателство жените трябва да търсят опасни начини да направят аборт - да пътуват в чужбина или да изкарват бременността си до термина против волята си, включително в случаи на фатално увреждане на плода. По този начин парламентът призовава държавите-членки да си сътрудничат по-ефективно за улесняване на трансграничния достъп до аборт, например като предоставят на полските жени достъп до безплатен и безопасен аборт в други национални здравни системи.

Освен това евродепутатите осъждат все по-враждебната и насилствена среда за жените защитници на правата на човека в Полша и призовават полските власти да гарантират правото им да изразяват себе си публично, без страх от последици или заплахи. Те също така категорично осъждат непропорционалното използване на насилие срещу протестиращи от страна на правоприлагащите органи и настояват полските власти да гарантират, че тези, които атакуват протестиращи, носят отговорност за действията си.

Подчертавайки, че решението за абортите е още един пример за политическо превземане на съдебната система и на върховенството на закона в Полша, евродепутатите искат от Съвета да включи този въпрос в своето разследване на ситуацията с правовата държава в Полша чрез разширяване обхвата на изслушванията му.

На 22 октомври 2020 г. полският конституционен трибунал постанови, че разпоредбата на Закона от 1993 г. за условията за прекъсване на бременността е противоконституционна. Този акт позволява извършването на аборти в случаите, когато пренатален тест или други медицински съображения са показали висока вероятност за тежък и необратим дефект на плода или нелечимо заболяване, което застрашава живота на плода. Това доведе до фактическа забрана на абортите, тъй като по-голямата част от законните аборти в Полша се основават на тези положения.