Болката също е полезна

  • Сподели:
Болката също е полезна

Може би ви звучи абсурдно, дори смешно, но понякога имаме огромна нужда от болката поради една проста причина – тя е най-ефективният начин да научиш важен урок.

Всеки си пати от собствените черти на характера си. Някои са безразсъдно доверчиви, други нереално самовлюбени, трети стигат до глупост в саможертвеността си. За едни нуждата от нечия любов се превръща в мания, докато за други страхът от допускане води до нездравословна самоизолация.

Важно е да осъзнаваме тези наши личностни проблеми, но още по-важно е да знаем, че те могат да бъдат преодолени! През целия си живот човек се променя, усъвършенства се, за да се отърве от вредните навици на характера, които правят самия него нещастен и го отблъскват от собственото му "Аз".

Въпросът, обаче, е как да постигнем това? Как да се отървем от всичко, което не ни позволява да изживеем пълноценно живота си и връзките със себе си и с другите? Разбира се, за целта могат да се прочетат прекрасни книги или да се слушат мотивиращи чужди истории, но ще помогне ли наистина? Не е ли все пак най-добрият и ефективен начин да научиш нещо, просто да го изживееш?

Нека си признаем, точно тогава, когато сме се опарили, когато сме останали наранени, когато сме плакали, сме научили най-ценните уроци в живота си! Точно тези на пръв поглед негативни моменти са донесли промяната в самите нас. Те са ни помогнали да осъзнаем из основи и да усъвършенстваме с лекота съветите, които самите ние сме давали. Всичко изведнъж придобива повече смисъл и ние не просто се опитваме да бъдем нещо, което трябва, ние сме… ние сме това, което сме научили.

Колкото и страшна да ни изглежда болката, от нея можем да имаме невероятна полза. Тя ще ни изстреля нагоре, благодарение на което най-после ще достигнем до желаното щастие, до правилните хора и точната за нас среда. Затова не спирайте себе си от нищо! Живейте!

Не се отдалечавайте от това, което вътрешно искате, само заради страхът от евентуална болка – ако тя се окаже просто илюзия, страхотно спечелили сте. Ако пък в крайна сметка се е превърнала в реалност отново ще спечелите, ще забогатеете с още един важен урок. А той никога не е случаен, бъдете сигурни, че ви подготвя за нещо велико!

Обичайте, опитвайте, действайте… просто живейте, защото това е единственият начин да вървиш напред, а тези, които вървят напред, винаги стигат далеч!