Честит Ден на народните будители!

  • Сподели:
Честит Ден на народните будители!

На 1 ноември отбелязваме Деня на народните будителите - национален празник, посветен на всички книжовници, революционери и духовници, пробудили българското самосъзнание.

И тъй като знанието е най-мощният инструмент, с който можем да променяме живота си и света около нас, посвещаваме днешния ден на книгите. Всяка добра книга е будител.

Точно преди една година създадохме специална рубрика "Нови книги", в която ви представихме 346 нови издания от 28 издателства през изминалите 366 дни.

Една година рубрика "Нови книги" ще отбележим с играта "Книга за всеки ден". Включете се и спечелете една от наградите!

Три интересни факта за Деня на народните будители:

1. За първи път...
За първи път делото на народните будители се отбелязва в Пловдив през 1909 г.

2. Защо 1 ноември?
Датата не е избрана случайно. Според новия Грегориански календар на този ден се почита Св. Йоан Рилски Чудотворец – закрилник на българите (според стария Юлиански календар е на 19 октомври).

През 1922 г. Стоян Омарчевски, министър на народното просвещение в правителството на Александър Стамболийски, предлага 1 ноември за ден на народните будители. Тази му стъпка е по инициатива на група интелектуалци, сред които Александър Радославов, Иван Вазов и проф. Любомир Милетич.

В началото на 1923 г. 1 ноември е определен за "празник на българските будители, ден за отдаване на почит към паметта на големите българи, далечни и близки строители на съвременна България".

3. Забрана и възстановяване на празника
Комунистическият режим отменя празника през 1945 г. и близо половин век традицията е прекъсната. Чак през 1992 г. отново започва да се отбелязва Денят на народните будители. 

Мъдростите, които ни завещаха народните будители