Човек на име Уве… ти става приятел

  • Сподели:
Човек на име Уве… ти става приятел

Оставям книгата внимателно до себе си. Стоя с втренчен в нищото (или всичкото) поглед като дете, на което току-що са казали, че вече не се продава сладолед.

Не може да е свършила! Очите ми се пълнят със сълзи и гледката пред мен се превръща в една от онези абстрактни картини, които струват милиони. Как ли би ги нарекъл Уве? Сигурно щеше да измисли някой цветущ израз и да предложи доста по-разумна цена на подобно произведение.

Кой е Уве? Уве е просто измислен герой от Фредрик Бакман. Все това си повтарям - измислен е, той не е истински. Това твърдение обаче мозъкът ми категорично отказва да приеме като вярно и продължава да си мисли, че Уве съществува в някакво време и пространство.

Търся отговор на въпроса защо това е така? Спирам се на следното - в някои от нас живее по един такъв човек. Човек, който не иска да се примири с моралния упадък на обществото, не желае да приеме, че правилата са за глупаците, който държи на принципите си и, разбира се, вярва в любовта. С една дума "темерут".

И кой още е Уве? Уве е мърморко. Той обаче не мрънка, заради мрънкането, а заради принципите, за които вече стана дума. И е най-добрият човек, когото ще срещнете, и най-романтичният. Не защото прави подаръци или вечери на свещи, а защото "откъсва" по-добрата част от себе си и я подарява на друг човек. Тогава, смята той, започва животът му. Това е Уве, но и още много други неща…

Отново съзнанието ми заговаря за Уве като за свой приятел или поне добър познат. Но, както се казва на чист български език, "can’t help it!". Пръстите ми тракат настървено по клавиатурата дълго преди да завърша тази статия. Има толкова неща, които искам да ви разкажа за този необикновен роман, но не искам да издавам нищо повече.

Оставам с надеждата, че сте прочели въодушевлението ми между редовете. И ще се запознаете с Уве. Така и вие, и аз ще имаме един общ приятел :)

Цитати от книгата можете да прочетете в "10 цитата от книгата "Човек на име Уве" на Фредрик Бакман".