Да се измъчваш заради онова, което нямаш, означава да прахосваш онова, което имаш

  • Сподели:
Да се измъчваш заради онова, което нямаш, означава да прахосваш онова, което имаш

Много реклами ни поощряват да мислим, че ако купим определен продукт, ще бъдем физически привлекателни, харесвани или преуспяващи. Според рекламното послание лесно ще си създадем приятели и ще влияем на хората, ако просто правим, каквото ни се казва. Би било чудесно, ако беше вярно, но за съжаление в живота нещата не стоят така. Вътрешната ни същност е много по-важна и въздействаща от външността.

Днес мнозина смятат, че парите и нещата, които могат да се купят с тях, са мерило за успех. Но в действителност нещата, които можем да купим са просто неща, които можем да купим – нито повече, нито по-малко. Те не променят човека по никакъв начин. Можем да променим цвета на косата си, стила на обличане и колата, която караме, но тези неща не са точни показатели за вътрешната ни същности.

Може да се вайкаме за "състоянието си" и да искаме да се променим. Може да ни се иска да сме по-високи, по-ниски, по-слаби, по-мускулести или атлетични. Може да ни се иска, но обикновено нищо не става без готовността да направим всичко по силите си, за да се променим.

Преди да осъществите каквото и да било промяна, помислете какво представлявате и какво имате в момента. Възможно е да сте си съвсем добре и така, дори и да се възхищавате на някой, различен от вас. Разликата може да е свързана с външността, способностите, работата, семейството или интимните връзки и да си мислите колко по-добре щеше да е, ако бяхте като него. Но дали е така?

Всеки от нас би искал да промени някои неща, да се отърве от някои проблеми. Представете си, че неприятностите ви са толкова сериозни, като проблемите в живота на човека на когото искате да подражавате. Кен Кийс казва: "Да се измъчваш заради онова, което нямаш, означава да прахосваш онова, което имаш."

Колко е важно онова, което искате да промените?

Ако е изключително важно, посветете му вниманието си! Променете каквото можете, давайки си сметка кое е добро за вас. Не харесвате кестенява коса? Какво ще кажете за червена? Искате по-мускулесто тяло? Вдигайте гири! Но не очаквайте промяната да ви превърне в различен човек. Под черевената коса и с мускулите вие продължавате дабъдете "истинското" си аз.

Преди да предприемете драстична промяна, може би ще е добре да огледате положителните си качества. Ако не сте голям атлет или привлекателна червенокоса с остроумен език, може да поработите върху доразвиването на онова, което притежавате. Направете преоценка на силните си страни, съзнавайки, че почти всеки има някакъв талант, който другите ще оценят. Помислете с кои хора ви е наистина приятно. Дали това зависи от големината на техните бицепси или цвета на косите им? Или от факта, че виждате в тях истински приятел и се чувствате вдъхновени да им отвърнете със същото.

Вашият ум е полезен инструмент, който можете да използвате по много начини за създаването на идеален живот. Вярата в себе си – в онова, което сте – често е началото на положителната промяна. Друг ефикасен начин на постигането на промени в живота е прилагането на закона за реверсивността. Във физиката прилагането на сила е реверсивно. Записаните на аудио или видеолента звуци могат да бъдат върнати назад, за да възпроизведат звуци и образи.

В същия смисъл, преживяванията обикновено предизвикват чувства и ако тези чувства бъдат възпроизведени при отсъствието на преживяването, това може да върне преживяването за преоценка. Използвайки въображението си, например, можете да си представите, че сте сред океан от материални блага и изобилна доброта и това може да отвори пътя за появата им в живота ви.

Ако сте безработни, може да се чувствате потиснати и "изолирани". За да преобърнете това усещане, ще е добре да сложите край на чувството за „изолираност“ и да се насочите към чувството за "принадлежност". Можете да се помолите за работа и да получите друго място. Но ако не промените мисловните си шаблони – вероятна причина за нестабилността на вашата работа, значи само временно сте решили проблема.

Не е прекалено късно да преобърнете живота си или да разбиете изградените негативни шаблони. Можете да осъществите промяна, като постигнете нагласата и чувствата, които бихте имали, ако се радвахте на желаната съдба.

Източник: Център за Психология и Психотерапия