Да се научим да обичаме себе си

  • Сподели:
Да се научим да обичаме себе си

Всички духовни учители казват, че за всеки един човек е от изключително значение да знае собствената си цена и да уважава себе си и пътя, по който животът му е поел. Ако все пак се съмнявате в това колко сте важен не само за себе си, но и за всички от обкръжението Ви, Ви предлагаме 7 начина, с които да повдигнете самочувствието си.

1. Научете се да казвате “не”.

По този начин, когато казвате “да”, става въпрос за неща, които са от значение. Когато се научите да отказвате на хората, ще сте в състояние да определяте приоритетите си и да не забравяте това, което е във Ваш собствен интерес. Също така това ще Ви накара да харесвате и цените себе си за контрола, който имате над собствения си живот. Истината е, че единствено Вие имате притежание над себе си, защото Вие сте единственият човек, който знае какво наистина искате.

2. Прощавайте на себе си!

Единственият начин да се премине отвъд миналото е да се пуснете от него. Ние всички правим грешки, но напомняйки си за тях или казвайки си колко лошо сме постъпили няма да ни помогне да постигнем нищо положително в живота си. Забравете отправените към себе си обвинения и противните имена, с които сте се наричали, и продължете напред.

3. Ограничете извиненията си само в случаите, когато нараните човек.

Казвайте, че съжалявате само когато сте наранили някого. Когато непрекъснато се извинявате за грешките си, Вие буквално се извинявате за факта, че живеете . Всеки прави грешки в живота - това е гарантирана истина. Няма за какво толкова да съжалявате. Това също така прави извинението Ви към някого, когото сте наранили, по-смислено и специално, защото не използвате думата често.

4. Уважавайте себе си.

Когато уважавате себе си, това отношение оказва влияние във всички останали области на живота Ви. Това означава, че това, което ще кажете на другите, това, което ще кажете на себе си и това, което всички Вие правите, е единствено от полза за Вас и Вашето същество. Усещането за вина и срам не е форма на уважение. Така че избягвайте нещата, които Ви карат да се чувствате по този начин. Занимавайте ума и тялото си с онова, което Ви кара да се чувствате добре и да бъдете горд от Вашите решения.

5. Създайте ясни граници за хората в живота Ви.

Хората се отнасят с Вас по начина, по който Вие им позволявате да го правят. Ако позволите на хаоса и драмата да обсебят живота Ви, това е, което ще получите. Ако откриете сърцето си за щастието и удоволствията, ще получите именно това! Заслужавате да бъдете уважавани и само Вие може да инициирате това, като казвате на себе си и на другите какво цените в живота.

6. Обградете се с позитивни хора.

Хората, които са негативни, са склонни да бъдат излишен товар. Изтощително е да се справяте с хора, които виждат само най-лошото във всичко. Едно от страхотните неща в живота е, че можете сам да решите кого да допуснете в него. Вие заслужавате  хора, които ще ви изпълнят с положителен заряд.

7. Усмихвайте се на себе си в огледалото.

Ако искате да сте груби към себе си, тогава продължавайте да искате да сте по-добре изглеждащи, наричайте себе си с болезнени имена и си казвайте, че сте недостойни да бъдете обичани. Но ако искате да бъдете любезни към себе си, започнете, като се усмихвате. Подарявайки си усмивка, Вие ще започнете своите здрави и пълноценни отношения със своето вътрешно “Аз”.

Източник: mindbodygreen.com / превод: Силвия Ковачева за za-men.eu

Да се научим да обичаме себе си

Усмихвайте се на себе си в огледалото. Снимки: dzineblog360.com