Дълбокото слушане е дар. Говорещият се чувства чут и се създава усещане за присъствието на любов.

  • Сподели:
Дълбокото слушане е дар. Говорещият се чувства чут и се създава усещане за присъствието на любов.

Слушане с любов
Докато слушате бъдете наясно със своите идеи за добро и зло, без да бъдете поглъщани от този филтър, и тогава ще чуете какво наистина другият човек казва и ще разберете неговата/нейната дълбока същност.

Ние слушаме или през филтър или с уважение. Слушайки през филтър ние чуваме само това, което смятаме, че може да ни е от полза. Слушането с уважение е възможно, когато ние направим пространство в нашето съзнание за слушане.

Тогава ще чуем това, което е казано и това, което е останало неизказано. Дълбокото слушане е дар. Говорещият се чувства чут и се създава усещане за присъствието на любов. Изкуството на слушане е слушане с любов.

Бъди с болката/със страданието
Друг начин (за отношение към страданието) е да приемеш страданието, което детето изживява и болката, което то ''причинява".

Когато едно дете каже на баща си нещо, което го наранява, бащата може да остане присъстващ със собственото си страдание и с това на детето. Иначе в него се заражда обвинението и той ще пропусне възможността да почувства собствената си болка и да разбере потребността на детето си.

Погледнете страданието по друг начин и започнете да се страхувате по-малко от него. Да бъдем със страданието, ни помага да открием неговия смисъл и цел. В противен случай ние ще страдаме по същия начин отново и отново, ще засилваме обвиненията, и това ще продължи цял живот.

Състрадание и свързаност
Истинското щастие включва страданието. То не може да изключи някои части от нас, дори и такива, от които се срамуваме – такива, които се градят на идеали, останали от нашите родители или обществото, в което живеем, които ние приемаме за свои идеали.

Когато сме искрени със себе си, не виждаиме, че щастието и страданието са като брат или сестра. Те действат заедно.
Когато видим нечие страдание не е нужно да го преувеличим или да го отречем. Това, което е необходимо, е да стоим стабилни в себе си. Не е нужно да правим каквото и да е, за да бъдем себе си.

Правейки нищо, ние сме на разположение да слушаме без да се опитваме да променяме или да постигнем определен резултат. Да бъдеш себе си изисква смелост.

Куонг Лу е писател, учен, психолог, старши ученик на дзен учителя Тик Нят Хан.

Основател е на Институтa за будистка психология "Mind Only", Нидерландия.

Откъс от ''Почакай: любовно писмо към тези, които са изпаднали в отчаяние" от Куонг Лу (Wait: A Love Letter to Those in Despair: Lu, Cuong)
 

Предлагаме ви и: Тайната на щастието е самото щастие - Тик Нят Хан

Силната вяра и любов могат да променят дори съдбата

Петте възпоменания на Буда

Без разбиране и състрадание не можем да бъдем щастливи