Десет урока, които получаваме от любовните си връзки

  • Сподели:
Десет урока, които получаваме от любовните си връзки

Връзките ни учат на търпение, компромиси, споделени чувства, но те могат да ни предизвикат по един нестандартен и незабравим начин, чрез който да усетим истинското щастие. Красотата на любовните отношения е сбъдната мечта за всеки, който наистина вярва в истинската любов, а връзките са начин да се опознаем, променим и да изградим наново себе си, като силни, борбени и израснали личности.

1. Учим се да не вярваме на всичко, което виждаме
Връзките ни учат на търпение, отдаденост и компромис, чрез тях добиваме способността, да не се вглеждаме в дребните детайли, които биха могли да ни донесат излишни нерви и тъга. Стремим се да бъдем над нещата и когато сме попаднали на погрешен човек, успяваме да придобием полезен опит, който ни помага във бъдещите връзки. Със всяка следваща несполучлива връзка, изработваме правилната стратегия, а именно да не се доверяваме прекомерно на друг човек, защото има варианта, от всичко това да излезем наранени и обезкуражени, затова вече си имаме едно на ум за хората, които постепенно допускаме в своя живот.

2. Обогатяваме своя поглед за живота и красивите неща в него
Чрез сполучливите връзки минаваме на друго ниво, пречистваме се от болезнените стари травми и започваме, отново да вярваме в истинската и споделена любов. Срещаме човек със същите идеали и разбирания, и отново сме щастливи от факта, че някой ни обича.

3. Научаваме се да мечтаем
Любовта е способна да ни промени изцяло и от черногледи песимисти, да ни превърне в хора, които са способни да се радват на малките неща. Чрез нея получаваме възможността да планираме, да се усмихваме, да мечтаем и да живеем истински.

4. Научаваме се да се пазим от хора, на които сме разчитали безрезервно
В някои от случаите, в които връзката ни е била по-скоро опит, отколкото споделено щастие - ние осъзнаваме, че не трябва да влагаме прекалено много сили и чувства, за човек, който не ги заслужава. Отваряме си очите и вече усещаме, дали нашият избор е правилен или пак сме попаднали в капана на несподелената любов. Нашето чувство за самозащита се включва в момента, в който усетим болка, предателство и обида. Тогава нашата защитна реакция е да спрем да се доверяваме на всеки срещнат човек.

5. Вече знаем, че споделянето, отдадеността и компромиса са важна част от всяка връзка
Когато искаме да съхраним дадени отношения, ние трябва да знаем, че отдадеността, споделянето и компромисът не трябва да бъдат правени, само от единия партньор. Това е нещо, с което трябва да свикнат и двамата, ако държат достатъчно на връзката си. Преди да попаднем във връзка, може би не ни се е случвало да изпадаме в ситуация, в която трябва да склоним глава и да замълчим в името на добрите отношения, но когото вече сме във връзка, нещата се променят значително. Тогава се научаваме да не мислим единствено за себе си и собствените си желания.

6. Започваме постепенно да вярваме в истинското щастие
Някои от връзките след себе си носят много тъга, жертви и болка, но безспорно има и такива, които преобръщат представите ни за любовта и ни карат да усетим истинското щастие, само чрез малко внимание, мил жест, прегръдка и целувка. Тогава, ние знаем, че щастието се състои именно в споделените чувства, подкрепата от любимия и разбира се, верността в тези отношения.

7. Страдаме
Така е устроен светът, че няма как да изпитаме щастие, ако преди това не сме усетили вкуса на болката. Моментите се променят, а животът си тече с пълни обороти, докато ние продължаваме да събираме този безценен опит за смисъла на човешките отношения. Всяка една връзка носи със себе си шепа тревоги, шепа недоизказани думи, малко тъга, но положителното във всичко това е, че идва моментът, в който всичко преминава. Ние отново сме щастливи и изпълнени с енергия, за да се хвърлим в новото предизвикателство наречено връзка.             

 

8. Ревнуваме
Колкото и да го отричаме, където има огън има и искри, така е и с любовта. Когато държим и обичаме един човек, ние всячески се стремим да го задържим. Ревността може да бъде и болестно състояние, което определено не може да бъде оправдано с никакви доводи. Но влюбеният човек, за добро или лошо, минава през този период, в който съмненията и недоверието отстъпват на добрия разум и съвместното уважение.

9. Поемаме риска да споделяме времето си с друг човек
Така успяваме да разберем дали имаме допирни точки с човека до нас. Времето прекарано в скандали или прекрасни мигове, ни позволява да разберем същността на тази връзка и дали е нужно да влагаме своята енергия и чувства в този човек.

10. Чувстваме се свободни
Ако сме намерили правилния човек, ние няма да се чувстваме ограничени и потиснати, напротив, ние ще усетим красотата на любовта. Ще полетим в нежността, романтиката и споделените усещания, тогава ние ще бъдем истински свободни и щастливи.