Дийпак Чопра: 10-те тайни на щастието

  • Сподели:
Дийпак Чопра: 10-те тайни на щастието

Дийпак Чопра (роден през 1947 г. в Ню Делхи) е индийски лекар, мислител и писател, написал значително количество книги на тема мистика и алтернативна медицина. Чопра е направил повече от всеки друг за популяризирането на аюрведата на Махариши в САЩ. Той смята, че разумът лекува, като хармонизира и уравновесява тялото. Също така, смята, че "ако имаме хубави мисли, ще имаме щастливи молекули". 

1. ТЯЛОТО ТИ Е МЪДРО 

В тялото ти е заложена безпогрешна система за избор на правилните за теб неща. Преди да вземеш решение, вслушай се в сигналите, които тялото ти изпраща. Ако ти отговори с физически или емоционаленален дискомфорт – внимавай. Ако ти отговори с радост и задоволство – решението е правилно. 

2. ЖИВЕЙ НА МИГА 

Единственото, което наистина имаш, е настоящият миг. И миналото, и бъдещето са извън твоята власт. Насочи вниманието си към своето СЕГА, усети го с цялата му пълнота. Мигът е такъв, какъвто е. Винаги, когато се противопоставяш на мига, ти се противопоставяш на цялата Вселена. 

3. ПОДАРИ СИ ТИШИНА 

Помълчи и послушай вътрешния си глас. Вместо да се луташ в умуване, довери се на интуицията си. Ти си най-важният в този свят – подари си време и тишина, за да чуеш себе си. 

4. НЕ РОБУВАЙ НА ДРУГИТЕ 

Отърси се от потребността да получаваш одобрението на другите. Ти не зависиш от ничие одобрение. 

5. ВИНАГИ ИМАШ ПРАВО НА ИЗБОР 

Единствено ти избираш чувствата и отношението си към хората и ситуациите. По различно време един и същ факт може да ти изглежда тъжен или смешен. Фактите не се променят; променя се твоето отношение към тях. 

6. СВЕТЪТ Е ОГЛЕДАЛО 

Ти мразиш или обичаш у другите само онова, което обичаш или мразиш у себе си. Ти привличаш в живота си хората и ситуациите, от които имаш нужда, за да научиш определен урок.

Когато реагираш с гняв или избираш насилието, ти обръщаш гнева и насилието срещу себе си. Каквото даваш, това и получаваш. Не бъди жесток със себе си. Светът е огледало на твоите мисли, чувства и действия и винаги ще ги връща обратно към теб. 

7. НЕ СЪДИ 

Отърви се от вроденото си желание да съдиш другите за това, че са различни от теб. Приемай ги такива, каквито са, и ще се изненадаш от самия себе си, защото ще се почувстваш олекнал, освободен, извисен и просветлен. 

8. ТИ СИ ХРАМ 

Не тъпчи тялото си с отрови: нито чрез храната, водата и въздуха, нито чрез собствените си емоции. Помни, че Бог живее в теб и пази чист Неговия храм. 

9. НЕ СЕ СТРАХУВАЙ ДА ОБИЧАШ 

Страхът е в основата на твоето нещастие и на твоята болест. Страхът може да бъде победен само с любов. Изпълни се с любов и няма да остане място за страха. Изпълни се с любов и няма да остане място за болестта. Прости на другите, прости на себе си и ще бъдеш свободен. 

10. БЪДИ ТАКЪВ, КАКЪВТО СИ 

Ти възприемаш този свят в собственото си съзнание. Чудесно е, че се грижиш за околната среда, защото почиствайки я от отпадъци, ти почистваш майката Земя, от която си жива част. Но не забравяй да почистиш токсините от своите човешки мисли. 

Дийпак Чопра

Дийпак Чопра: 10-те тайни на щастието

Дийпак Чопра. Снимка: offthebluemat.com