Доброто приятелство е изкусително тирамису

  • Сподели:
Доброто приятелство е изкусително тирамису

Вълшебното тирамису – харесва ти, усещаш аромата му и предугаждаш вкуса му... Знаеш, че ще бъде съвършено, сладко колкото искаш, горчиво колкото харесваш.

Доброто приятелство е предвидимо като хубаво тирамису. Знаеш какво ще бъде, знаеш какво да очакваш и все пак се питаш – готова ли съм за него? Мога ли да му се насладя? Ами ако е с повече алкохол и какаото нагарча? Ами ако напълнея от него?

Но приятелството си остава специално гурме тирамису, сладкарски шедьовър, създаден с любов за ценител като теб! Поглеждаш с поглед пълен с надежда, нежно загребваш с малка чаена лъжица от него, бавно го поднасяш към устните си и то като живителен еликсир се разтапя в теб.

И изведнъж все по-осезаемо си даваш сметка, че вкусът на приятелството е именно този, от който имаш нужда точно в този момент. Той е предвидим и очакван, въпреки притесненията – точно като този, който си представял в мислите си, чел в романите и тайничко си го пожелавал.

С вълнение и детско нетърпение загребваш отново и отново от приказното тирамису и продължаваш да бъдеш щастлив в сбъднатата приказка.

А послевкусът? Той е толкова ароматен и траен, толкова опияняващ и вълнуващ, че с радост осъзнаваш, че можеш да го задържиш за цял живот – винаги сочно, носещо наслада, доверие, обич и непреходност. Защото не само ти имаш приятелство, а приятелството има теб.

А ти приятелство с какъв вкус предпочиташ?

Статията е подготвена от Невена Басарова-Дичева, специалист по етикет и добри обноски и основател на Първа Детска Академия за Добри Обноски.