Facebook с нова МетаМорфоза

  • Сподели:
Facebook с нова МетаМорфоза

Изпълнителният директор на Facebook Марк Зукърбърг обяви в четвъртък на събитието Connect, че новото име на компанията му, ще бъде Meta.
„Ние сме компания, която изгражда технология за свързване между отделните хора. Заедно най-накрая можем да ги поставим в центъра на нашата технология. И заедно можем да отключим значително по-голяма икономика на създателите.
Да отразяваме кои сме и какво се надяваме да изградим. С течение на времето се надявам, че ще бъдем разглеждани като компания с метавселена.", заяви Зукърбърг. 
Той допълни, че името Facebook не обхваща напълно всичко, което компанията прави сега, и все още е тясно свързана с един продукт. 

Зукърбърг притежава акаунта в Twitter @meta (чиито туитове са защитени към момента на писане) и meta.com , която сега пренасочва към страница за добре дошли във Facebook, очертаваща промените. Сайтът преди това беше пренасочен към meta.org, инструмент за откриване на биомедицински изследвания, който беше проект на Научната инициатива на Чан Зукърбърг. Това е част от филантропската ръка, която Зукърбърг основава заедно със съпругата му лекар Присила Чан през 2015 г. В публикация в четвъртък групата казва, че закрива Meta.org на 31 март 2022 г.

Пресата съобщи за първи път на 19 октомври, че ребрандирането е част от усилията на компанията да премести предавките от това да бъде известна просто като компания за социални медии и да се съсредоточи върху плановете на Зукърбърг за изграждането на метавселената. През юли той основателят на Facebook каза, че през следващите няколко години приложението „ефективно ще премине от хората, които ни виждат предимно като компания за социални медии, към компания за метавселена".
Зукърбърг написа в публикация в блога си, че корпоративната структура на компанията няма да се промени, но как тя отчита финансовите резултати ще се променят. 
„Започвайки с нашите резултати за четвъртото тримесечие на 2021 г., планираме да докладваме за два оперативни сегмента: Family of Apps и Reality Labs. Също така възнамеряваме да започнем да търгуваме с новия борсов тикер, който запазихме, MVRS, на 1 декември. Днешното съобщение не засяга начина, по който използваме или споделяме данни."

Facebook беше подложен на интензивен контрол през последните няколко седмици, след като разкрития, базирани на унизителни вътрешни документи, предоставени на Wall Street Journal от осведомителя Франсис Хауген, показаха, наред с други неща, че платформата на Facebook и Instagram са се превърнали в токсично място за тийнейджъри, особено за момичета. А антитръстовите регулатори настояват компанията да бъде разбита, тъй като общественото доверие в платформата на социалните медии намалява.
В понеделник множество новинарски издания публикуваха допълнителни подробности за вътрешните документи, разкрити на Комисията за ценни книжа и борси, предоставени на Конгреса в редактирана форма. Те показаха дълбоката загриженост сред изследователите на Facebook, че неговата потребителска база застарява и платформата губи сцепление сред по-младите поколения. Документите също така показват, че Facebook има многостепенна система за определяне на приоритети кои държави ще получат засилена защита около изборите.

Ранните спекулации се фокусираха върху промяна, подобна на ребрандирането на Google от 2015 г., когато обяви, че ще стане една от няколкото компании под чадъра на по-голяма холдингова компания, наречена Alphabet. 
Оригиналното „синьо" приложение Facebook ще се присъедини към Instagram, WhatsApp и Oculus под компания майка.