Феномени на хипнозата

  • Сподели:
Феномени на хипнозата

Хипнозата привлича тези хора, които се интересуват от нейната тайна, от нейното вълшебство. Те сякаш очакват някакво чудо да се случи с тях.

Има и друга група хора, които се интересуват какво е истина, какво е измислица. Какво е действителното приложение на хипнозата.

Ти от кои хора си?

Няма никаква мистерия. А има толкова много измислици по темата. Може би защото е по-лесно да се каже какво не е хипнозата, отколкото какво е. Развитието на психотерапията последните години довежда до приложнието на хипнозата с лечебна цел (хипнотерапия).

Лечебният транс, лечебната хипноза води до въздействие (сугестия в будно състояние) върху невровегетативните функции на организма. Това е състояние, близко до съня, до почивката и води до релакс на ума и тялото, до пълно отпускане. Един от начините за продължително изключване на съзнанието е хипнозата. Спира се въртележката на мислите ни.

Как да разберем дали сме в хипноза?

Съществуват няколко феномена на хипнозата:

1. В хипноза се забавя дишането. То става по-бавно от обикновено и по-равномерно.

2. Самите движения на човек стават по-забавени.

3. Времето има друго измерение - тече много по-бързо.

4. Човек може да изживее хипнотичен сън. Под команда влиза и излиза от съня.

5. Въображението се развихря. Може да "видиш" пред очите ти картини, да "чуеш" звуци, да "помиришеш" аромати и всичко това добрият хипнотерапевт го внушава, той те води към спомени с лечебна цел - да се потопиш в твое минало преживяване (регресия в този живот) или да видиш себе си напред в бъдещето как се справяш с това, от което имаш нужда сега (прогресия).

6. Ако се наложи да говориш под хипноза, самото говорене става по-бавно, по-трудно, на срички.

7. Възможно е в състояние на хипноза да изпаднеш за кратко в частична амнезия.

8. От над 150 години се правят операции под хипноза като обезболяващ метод.

9. Т. нар. майчина хипноза или бащина хипноза е позната на всеки още от люлката, когато мама (или тати) се грижат за малкото дете и му говорят хипнотично или му пеят нежни песнички…

10. Наблюдава се чувство на умора, тежест в крайниците, сънливост - т. нар. "сомнолентност" (сомноленция).

Още по темата на Курс обучение "Как да управлявам емоциите си чрез НЛП?".

Хипноза

Хипноза и НЛП 12: Моето ново Аз