Хората ни използват и манипулират, защото допускаме няколко основни грешки

  • Сподели:
Хората ни използват и манипулират, защото допускаме няколко основни грешки

Съществуват хора, на които основната цел е да се впишат по-лесно в обществото и да придобият богатства, а в стремежа си да изпъкнат и да се харесат на останалите, те започват да мислят и действат хищнически.

Тези хора винаги гледат своите собствени интереси и в името на личното благо се превръщат в егоисти, които целенасочено използват останалите хора. Затова сега ще ви разкрием няколко основни и важни правила, които ще ви помогнат никога да не ставате жертва на подобен тип личности, които живеят на гърба на другите и за които успехът е по-важен от най-съкровените човешки отношения.

1. Търсим съветите и одобрението на другите - Когато постоянно се допитваме до останалите и се съобразяваме изцяло с техните желания и нужди, ние всъщност се оставяме да бъдете използвани от тези хора.

2. Показваме слабост – Ще бъдем използвани дотогава, докато другите усещат, че имат някаква власт над нас, защото често отстъпваме и оставаме неутрални, а тази наша слабост, директно провокира останалите да продължават да ни мачкат.

3. Пренебрегваме собствените си интереси за благото на другите – В този живот човек трябва да се научи да бъде егоист, ако иска да оцелее или най-малкото да не бъде непрекъснато мачкан и използван от останалите. Когато пренебрегваме себе си в името на нечие щастие, ние в действителност даваме възможност на другите да имат влияние над собствения ни живот.

4. Помощта на другите винаги е с някаква цел - За огромно съжаление голям процент от хората в днешно време са склонни да протегнат ръка на някого в нужда, само и единствено, ако имат някаква полза и облага от това действие. Изгодата е от особено значение за повечето хора и те са на принципа, че няма ли някаква лична печалба, няма и смисъл да си губят времето в каквото и да е било.

Колкото и неприятно да звучи, всички ние живеем в свят на егоисти, затова ако искаме да оцелеем, трябва постепенно и бързо да се впишем в тази среда, иначе допускаме възможността да станем жертва и да бъдем използвани от хора, които гонят единствено своите цели и интереси.

В този свят или трябва да се научиш да бъдеш вълк и да се впишеш в глутницата или през целия си живот ще останеш в стадо овце, докато търпеливо изчакваш да бъдеш изяден от хищниците, това е истинската реалност в която живеем всички ние и в която трябва да бъдем вълци, за да оцелеем.

5. Разчитаме повече на останалите, отколкото на самите себе си – Това също е една огромна грешка, която допускаме и за жалост финалът почти винаги е един и същи – оставаме наранени, защото сме имали прекалено големи очаквания, които в действителност са ни изиграли много лоша шега, защото хората на които сме разчитали и на които сляпо сме вярвали, са предпочели да поставят своите собствени нужди, пред възможността да ни помогнат и да направят някакво добро.

Ако не искаме да ставаме жертва на този хищнически свят, трябва да запомним това основно правило – Никога да не разчитаме на другите повече, отколкото на себе си, защото ако го направим има огромна вероятност да страдаме от това свое решение!  

Човек трябва да повярва в своите собствени възможности и да разчита на неизчерпаемите вътрешни сили, които всеки един от нас притежава, но не и на другите хора, защото повече от тях биха предпочели себе си, пред когото и да е било друг човек. 

6. Даваме повече, отколкото е нужно – Любов, спомени, подкрепа, приятелство, вяра – от всички тези неща, раздаваме с пълни шепи и в крайна сметка, оставаме излъгани и използвани, затова трябва да се научим да даваме толкова, колкото е нужно и нито грам повече, защото ако го направим има огромна вероятност другите да се възползват от нашата добрина и докрая на живота си да бъдем жертва на използвачи и лицемери.

Животът ни е предоставен, за да бъдем щастливи, но ако не се научим да се пазим, ще бъдем нещастни и използвани. Всеки човек има правото на избор, как да съхрани себе си в свят на хищници, кога и пред кого да изкара своите най-чувствени емоции и пред кого просто да ги скрие!

Когато веднъж започнеш да се съобразяваш с желанията и нуждите на другите, ти директно позволяваш на тези хора да те използват и манипулират, като дърпат конците на твоя живот и пишат твоята собствена книга вместо теб! 

Четете още: В трудните моменти се познават истинските хора

Причините, поради които жената си тръгва от връзката

Бавно научавам, че не трябва да реагирам на всичко, което ме дразни

За да намерим щастието, трябва да го потърсим вътре в себе си