Как да накараш рутината във връзката да заработи в твоя полза

  • Сподели:
Как да накараш рутината във връзката да заработи в твоя полза

Скуката всъщност е блаженство

Помниш ли деня, в който твоят човек натовари всичките ви вещи в камиона за местене и се качи с бутилка шампанско. А после правихте секс на всяко местенце в новото си жилище?

Превърти четири месеца напред, включи манията си по телевизионните предавания и неговата пристрастеност към най-бавните рецепти, и вероятно ще установиш, че онази секси искра е поугаснала.

“Напълно нормално е въодушевлението в една връзка да бъде на приливи и отливи,” твърди Кристен Марк, психолог и директор на Лабораторията за сексуално здраве към университета в Кентъки.

Според една анкета на сайта, посветен на секса и връзките, GoodInBed.com по ирония скуката често настъпва след някое голямо събитие – например след преместването в общ дом, сватбата или раждането на дете.

Шейн Бенч, психолог и асистент-професор по психология към университета Истърн в Юта, смята, че причината се крие в това, че върховите моменти маркират постигането на целите и служат за награда. А след като постижението е факт, е ред на застоя.

Когато знаеш, че никоя връзка не е непрекъснато в своя пик, можеш да приемеш нещата такива, каквито са и да изчакаш по-спокойни времена.

И обратното, осъзнаваш, че скучните моменти всъщност са база за появата на вълнуващи мигове, обяснява Марк. Но недей да игнорираш скуката прекалено дълго: проучванията разкриват, че хората, които имат силна връзка помежду си са по-щастливи, по-здрави и живеят по-дълго.

Ето няколко начина да раздвижиш нещата помежду ви:

Направете нещо необичайно заедно

Може и да е клише, но е истина. Разглеждането на нов град и потапянето в нова дейност ви сближава. Помни обаче, че това работи само, когато и двамата имате желание. Недей да караш партньора си да дегустира вино, ако е фен на крафт бирите.

Припомнете си хубавите моменти

Посетете мястото, където се срещнахте за първи път, или отидете отново там, където се сгодихте. Носталгията ти напомня кои са наистина важните неща, а това те изпълва със смисъл и изтрива скуката, твърдят експертите.

Експериментирайте в леглото

Свободните разговори за секс могат да подобрят комуникацията ви като цяло, както и да повлияят благотворно на количеството интимност, а това са двете места, които обикновено са най-засегнати от скуката.

Затова седнете удобно и напишете списък с нещата, които не сте пробвали заедно (например масаж на цялото тяло, размяна на палави съобщения). Маркирайте всяка дейност с "да", "не" и "може би", а после си разменете листовете. Забравете за нещата, отбелязани с "не", но обсъдете и опитайте всичко останало.

Добавете капка страх

Любителите на силни усещания могат да раздвижат връзката си с т.нар. ефект на клатещия се мост. Забавленията, вдигащи адреналина, като преминаване по въжен мост или возене на влакче на ужасите, повишават възбудата и затвърждават връзката помежду ви.

Източник: womenshealthmag.com / Превод: romantika.bg