Как да направим добро впечатление, когато сме започнали нова работа

  • Сподели:
Как да направим добро впечатление, когато сме започнали нова работа

Първото впечатление е от изключителна важност, ако искаме да се представим добре пред хора, които още не ни познават. Когато започваме нова работа, определено трябва да включим своя чар, интелигентност и остроумие в действие, ако искаме да направим добро впечатление на нашето началство и колеги. Ще ви дадем няколко полезни съвети как да се представите в добра светлина на новата работа.

Усмивка – Усмивката е много важна, ако искаме останалите хора да ни възприемат добре. Чрез нея, освен че придобиваме по-благо излъчване, сме способни и за секунди, да стопим ледовете, с хора, които не познаваме. Усмивката е начин да покажем, че сме позитивно настроени към работата, към колегите, въобще към живота, затова в никакъв случай не трябва да я забравяме, ако искаме да направим добро впечатление.

Съвети – Няма нищо лошо в това да чуем, някой друг съвет от нашите колеги, дори и от началниците. Първите няколко дни са особено важни за нашето приспособяване и опознаване на тънкостите в службата. Затова просто е нужно да слушаме внимателно и да попиваме всяка информация, защото на по-късен етап същата тази информация, може да ни е от голяма полза.

Опознаване на новата обстановка – Първите няколко дни е добре да следите изкъсо процеса на работа, за да можем да бъдем подготвени на по-късен етап, да поемем своите задължения. Не трябва нищо да ни убягва, дори ако ни е по-лесно, за важните неща можем да си водим списък, защото колкото по-подготвени изглеждаме, толкова по-добре ще е за нас за в бъдеще. Нужно е да проследим целия работен процес, като междувременно следим малките детайли и попиваме всяка нова информация – всеки един детайл, ще е от голямо значение.

Опознаване на колегите – Добре би било да се въздържате да споделяте прекалено лична и подробна информация за себе си, още в самото начало на запознанството ви с новите колеги, по-добре се постарайте да слушате внимателно и да анализирате своите колеги като личности и като професионалисти, така ще сте по-подготвени за напред - на кой ще можете да разчитате и кой е просто поредния интригант и клюкар в службата ви. И нека обобщим – през първите няколко дни, докато се опознавате с новите колеги не споделяте излишна и прекалено лична информация за себе си, опознайте другите и ги изслушайте внимателно, ако искате да станете част от този екип и да се впишете по-лесно в обстановката, защото никой не харесва прекалено остроумните самохвалковци, които изтъкват себе си, без да имат нужните познания в сферата, в която се намират.

Чувство за хумор – Всички харесват забавните и остроумни хора, но всичко трябва да е с мярка и да не прекаляваме с прекалено нецензурните и иронизиращи шеги, ако искаме да направим първо добро впечатление, трябва хубаво да помислим, преди да говорим и предварително да преценим, кое ще е забавно и интересно за останалите хора.

Дипломатичност – Когато сме тактични и премерени в нашите изказвания, ние по-лесно ще печелим симпатиите на другите, затова е важно да бъдем дипломатични с всички хора, с които работим. Когато не се изхвърляме прекалено в своите възможности и не нажежаваме допълнително обстановката, ние ще накараме другите да ни уважават и харесват. Важно е когато  възникне спор, никога да не взимаме страна, да не повишаваме тон, а да приемем и двете гледни точки и чрез дипломация, да се постараем да разрешим спора.

Колкото по-обрани и дипломатични сме, толкова по-добре за нас. И запомнете, че истинските професионалисти не се хвалят и изтъкват постоянно, те просто действат и така показват своя професионализъм на останалите. Ако все пак решихме да се изтъкнем и да разкажем колко сме добри, недостижими и перфектни има вероятността още в самото начало да спечелим ненавистта на нашите колеги. Затова чрез постоянство, дипломатичност, мотивираност, скромност и дисциплина можем да покажем на какво точно сме способни, без излишни празни приказки.

Професионализъм – Можем да намекнем за сферите, в които сме добри, но не трябва да се изтъкваме прекалено, защото това може да подразни хората около нас и да си помислят, че просто сме поредните самохвалковци без никакво покритие. В процеса на работа е добре да не се скатаваме и да даваме всичко от себе си, защото ако искаме да докажем на себе си и на останалите, че сме истински професионалисти, трябва да се научим да изпипваме нещата до край, да поемаме отговорност и да спазваме стриктно своите задължения, така освен че ще направим добро впечатление, но ще се чувстваме и в свои води.