Как да покажем класа на плажа

  • Сподели:
Как да покажем класа на плажа

Летните дни започват, а с тях и настроението и подготовката за предстоящите почивки. Как да покажем класа и етикет на плажа, като все пак запазим доброто настроение за себе си и за компанията?

Добрите обноски са винаги на почит и винаги модерни. Умението да накараме другите да се чувстват добре в нашата компания е ключово умение за създаване на полезна мрежа от контакти. Мъжете и жените имат различно отношение към плажа и плажните удоволствия. За мъжете плажът е място за спорт, физическа активност, а също и място за наблюдение.

За повечето дами плажът е място за добро представяне, изграждане на контакти, сравнение и слънчев загар.

Басейнът или морето са местата, където дрехите намаляват, но това не е причина да намалеят обноските или зачитането на правилата на етикета.

Лично пространство
На плажа повече отвсякъде другаде е добре да зачитаме личното пространство на другите около нас. Всичко по-близо от 50см се класира в интимната ни зона и би могло да се тълкува като инвазия. Разполагането на хавлията върху пясъка или „паркирането“ на шезлонга са част от ритуалите ни за обособяване на лично пространство върху публичното такова. Владейте собственото си и уважавайте чуждото.

Глас
Глас + вятър = разнесена клюка
Съобразете височината на гласа си, така че да не досаждате на другите и да не се окаже, че дискретен разговор е станал достояние на повече хора, отколкото дискретността позволява. Разговорите по телефона също попадат тук – минете в страни и проведете разговора си далеч от евентуална публика.

Тютюнопушене
В България никой няма да ви се разсърди, ако практикувате този ваш навик на открития плаж. Все пак ще се покажете като изключително галантни и възпитани, ако поискате разрешение да запалите, особено в присъствието на непушачи или на хора, които се хранят. Не се тревожете от странните погледи, с които ще ви дарят – все пак създаването на национални обноски отнема време. Бъдете сред първите. Етикетът също изисква да се съобразите с посоката на вятъра, за да не отива дима в околните.

Музика
Личните ви музикални предпочитания е добре да си останат лични. Децибелите, които използвате, заобиколени от други плажуващи, може би не съвпадат с предпочитанията на всички. Дори и използването на слушалки не е гаранция за ограничение на шума.

Чехли / джапанки
Правилото е, че джапанките се свалят в момента, в който докоснем пясъка. Вървейки по пясъка с чехли, гарантирано ще си нахвърляме пясък в косата, а къде ще отиде пясъка за околните, можем само да предположим. Правилата на етикета не позволяват токчета на плажа. Съжалявам, ако тази част от етикета не се нрави на някои дами. Обувките на ток са идеални за делнични ангажименти, коктейл, официална вечеря или официално събитие, но моля ви, нека останат у дома, когато вие сте на плаж. Допустими са чехли на средно висока платформа, стига ходенето с тях да не нарушава естествената ви походка.

Облекло
Облеклото ви на плажа отразява вашата същност. Колко ще покажете и колко ще скриете, зависи изцяло от личните ви предпочитания, най-вероятно зависи и от спортната ви форма, както и от нивото ви на самоувереност. И все пак има правило, че е добре да бъдете покрити с плажна наметка по време на хранене и извън плажните площи.

Хранене
Консумацията на храни и напитки на плажа няма нужда да бъде по строгите правила на етикета - може да не използваме прибори, особено ако храната спада към finger food. Дори и ако се храните в рамките на личното ви пространство, облечете нещо като елемент на самоуважение. Използването на сламка за напитките е за предпочитане за жените, просто защото е по-елегантно и по-хигиенично.
Събирането на отпадъците е ключов елемент от плажния етикет и основен показател за възпитанието и обноските на всеки. Погрижете се да оставите добро впечатление.

Чанта
Подходящата чанта за плажа обичайно е голяма, но нека не показва какво съдържа. Прозрачните чанти са идеални за модните подиуми, но никой не се интересува от резервния ви бански, фактора на слънцезащитния ви продукт или от следобедната ви закуска.

Едноцветна или многоцветна, на райета или с пайети – изборът е ваш. Добре е чантата да има дъно, така че поставена на земята все пак да има форма, а не да се свлича безформено. Също е желателно чантата да побира всичко, което носите без да стърчат аксесоари или артикули за плажен спорт.

Настроение
Най-важният елемент от етикета е да накараме другите да се чувстват добре в нашата компания. За целта оставете лошото настроение, разказите за болести и проблеми, оплакванията и страховете у дома, или най-малкото в хотелската стая и завладейте плажа с добро настроение, положителна нагласа, емоционален заряд и готовност за забавления.

Снимка: freephotos.atguru.in