Как да преборим страховете си

  • Сподели:
Как да преборим страховете си

Изключително важно е, ако искаме да преборим страховете си, да успеем да контролираме успешно подсъзнанието си.

Първо трябва да успокоим ума си, да го изчистим от отрицателните мисли, да мислим за нещо положително, което ни кара да се чувстваме стабилни и щастливи. По–този начин ще станем уравновесени и спокойни и по-лесно ще успеем да се противопоставим на това, което ни плаши и ни вкарва в зоната на дискомфорт. Разберете, че страхът е само една нереална мисъл в съзнанието ви.

Хиляди хора по–света се страхуват от безброй различни неща като смърт, раждане, старост, безпаричие, болести, материални загуби и не могат да осъзнаят, че този страх всъщност е най–големият им враг, той е спънка пред тяхното спокойствие и  щастие. Приемете, че вашият страх не съществува реално, то е нещо във самите вас и от вас зависи колко време ще живеете с него.

Най–добрият начин да се отървем от страха си е да се сблъскаме с него, едва тогава ще разберем, че той не е реален и не е това, което сме очаквали да ни се случи, докато сме си го представяли, а само и единствено зловеща мисъл в нашата глава. Има хора, които изпитват неописуем ужас, когато застанат пред голяма публика, пред която трябва да представят презентация, например, най–лесният начин е просто за секунда да затворим очи, да успокоим съзнанието си, да изчистим мисълта, която ни причинява дискомфорт и да си кажем: “Аз съм по–силен от това, което чувствам (страха си)”, “Страхът няма място в моя живот” , “ Смелостта е моето второ Аз”.  След което просто да се изправим гордо пред аудиторията, пак изпълнили съзнанието си с мисли, които ни карат да се чувстваме уравновесени, спокойни и удовлетворени от силата, която притежаваме.

Трябва да не спирате на ум да си повтаряте, че сте смели и с каквото и да се наложи да се сблъскате вие сте достатъчно силни да го преодолеете. Страхът е само внушение, запомнете го. Страховете на хората са различни: от провал, височини, вода, затворени пространства - това са най-честите страхове, пред които не трябва да свеждаме глава, а директно да се сблъскаме с тях, това е единственият начин да изчезнат завинаги от съзнанието ни.

Повечето наши страхове обикновено се отключват в ранна детска възраст, когато сме преживяли неприятна случка, която в последствие е породила този страх в нас – например, паднали сме от не толкова голяма височина, но в съзнанието си сме запазили моментния лош спомен, който автоматично се е превърнал в страх или пък токът в асансьора е спрял и сме заседнали в него, със сигурност е породил внушението в нас, че ако пътуваме с асансьор най вероятно пак ще преживеем този неприятен момент.

Сами раждаме страховете в главата си и сами трябва да се преборим в последствие с тях, но това не е толкова трудно, ако успеем да повярваме в себе си и в силата, която носим в нас самите. Също един от начините, с които можем да се отървем от страха си е, например, ако ни е страх да се возим в асансьор, трябва да отделим няколко минути и в продължение на три дни първо да седнем удобно, да се отпуснем и да си представим как се возим в асансьора, да си представим, че се чувстваме комфортно там и ни харесва това, което виждаме вътре, представяме си, че не е страшно, напротив - движението в асансьора започва да ни действа успокояващо и релаксиращо, даже, може да си затананикаме някоя любима мелодия, за да изчистим страха от съзнанието си и докато мислим за нещо приятно, което ни предстои от деня, вече сме стигнали там където искаме и вратата просто се отваря, ние слизаме от асансьора, но вече с положителни чувства за това преживяване.

Важно е да си представим това, което ни плаши, да го преживеем мисловно, да се опитаме да си го представим като прекрасно и зареждащо преживяване, да опишем и най–малките подробности, които ни карат да се чувстваме добре и спокойни – само така ще ни е по-лесно да преживеем страха си и на физическо ниво.