Как да си вдигнеш самооценката?

  • Сподели:
Как да си вдигнеш самооценката?

В работата си често срещам талантливи, умни и можещи хора, на които липсва самоувереност. Една от причините за това е склонността им да се подценяват и да са доста по-строги и критични към себе си, отколкото към другите.

Прави ми впечатление, че част от тях се тормозят жестоко, заради допусната грешка или направен пропуск, а същевременно с лека ръка извиняват подобно поведение на другите. Както и друг път съм казвала, любовта към себе си е в основата на това как се чувстваме, как другите се отнасят към нас и какво си позволяваме да постигнем.

Преди да махнеш с ръка пренебрежително и да кажеш, че ти се обичаш и уважаваш и тази статия не е за теб, дай си сметка в какви категории мислиш за себе си. Казваш ли си "за нищо не ставам", когато объркаш нещо важно, изплъзва ли ти се "каква съм патка/кокошка/овца", когато постъпиш глупаво или забравиш нещо?

Възможно ли ти е да приемеш, че уникалната личност, която си ти, е комплексна и не бива да бъде категоризирана едностранчиво в нито една ситуация?

Представи си, че един мъж, когато се прибере от работа, е силно избухлив и склонен да тормози семейството си. Ако той реши, че постъпва така, защото е лош, ще има ли възможност за промяна?

Лошите хора се държат по този начин и точка. Съвсем различни изглеждат нещата, ако той окачестви само поведението си като лошо. Тогава е ясно, че може да работи за това да го промени към по-добро - т.е. има шанс да не бъде вече насилник.

Как да се приемаш такъв, какъвто си и да спреш да се подценяваш?

Спрете да си лепите етикети

Хората наричат себе си идиоти, глупаци, балъци и т.н. и се оценяват така на базата на едно събитие или заради определено свое действие. Дори да си се държал глупаво, това не те прави глупак.

Бъдете специфични

Много по-трудно е да си лепнеш етикет, когато мислиш за конкретна случка или поведение. Както и да си постъпил, това се отнася към тогавашния момент, а твоята личност е комплексна и има много лица.

Не използвайте думи по навик

Те имат своя енергия. Ако не вярвате в това, ви съветвам да потърсите снимки на водни молекули, които ще ви сразят с разликата между това как изглежда частичка, която е "облъчена" с хубави думи и молитви и тази, към която са сипани обиди. В този смисъл дори да казвате, че сте глупак просто ей така по инерция, без да го вярвате, пак сваляте вибрацията си.

Постъпвайте със себе си така, все едно сте най-добрия си приятел

Ако се замислите, ще се уверите, че когато приятелите ви са правили нещо глупаво или са се проваляли, вие сте намирали начин да ги подкрепите. Не сте спирали да ги уважавате и обичате, защото са изпуснали срока, в който да си предадат проекта например, нали?

Тогава защо бихте определили себе си като "пълен провал" поради същата причина? Всеки от нас е най-специалният човек за себе си, най-ценното си нещо. Не е достатъчно да знаем това на думи. Нужно е делата ни също да го показват. 

Погледнете на себе си през призмата на вашите обстоятелства и проявете разбиране към себе си

Изборът, който сте направили, грешката, която сте допуснали, може от позицията ви тук и сега да изглеждат наивни или дори глупави. Днес обаче вие вече сте различни хора. Тогава сте направили най-доброто, на което сте били способни в онзи миг. 

Приемете, че грешките са част от пътя

Отгоре на всичко се допускат много по-лесно и често, когато си си позволил да бъдеш извън рутината си и да правиш нови неща, да се развиваш. Помниш ли първия си урок по кормуване? А последния? Имаше ли разлика между тях? А сега по-добър шофьор ли си? Вероятно отговорът е "да", ако си натрупал практика. Така стоят нещата в живота – не можеш да бъдеш перфектен във всичко от първия миг. 

Имайте високи изисквания към себе си, но не забравяйте, че принадлежите към хората и нищо човешко не ви е чуждо

Ако искате да сте емпатични и състрадателни към грешките на приятелите си, бъдете такива и към себе си. 

Надявам се, че с всичко казано дотук съм убедила тези от вас, които са склонни да се самобичуват, че тази стратегия не е печеливша. Вярвам, че правите разлика между това да не носите отговорност за поведението си и това да се омаловажавате и подценявате. 

Пожелавам ви живот на върха и съм убедена, че крачките към него ще са по-лесни, ако са подплатени с вяра в себе си.