Как да управляваме емоционалните си състояния

  • Сподели:
Как да управляваме емоционалните си състояния

Способността да управляваме емоционалните си състояния е едно от важните умения, подпомагащи постигането на удовлетворяващ и пълноценен живот. Но как можем да се научим да ги контролираме?

Според един от водещите експерти в сферата на личностното развитие Тони Робинс отговорът на този въпрос се крие в три основни фактора. Те образуват т.нар. от него "Триада", от която произлизат и се поддържат различните емоционални състояния.

Емоционалните състояния не са нещо независещо от нас, което ни се случва, а са съзнателно или несъзнателно създадени от боравенето с "Триадата". Ето повече информация за нея и как да започнем да я използваме в наша полза.

1. Физиология

Движението създава емоцията. Каквото и да чувстваме в момента е пряко свързано с това как използваме тялото си. Ако свием раменете си и си наведем главата, ще преминем в състояние на потиснатост. Вместо това следващия път, когато се окажем в негативно състояние може да изправим рамене, да направим няколко дълбоки вдишвания и да повдигнем леко брадичката.

Изведнъж ще открием как състоянието ни се променя в по-полезно и приятно за нас. От това емоционално състояние можем да правим по-добри решения и да се насладим на усещане за сигурност, увереност и спокойствие.

2. Език

Езикът, който използваме, има най-различни форми. В случая е важен вътрешният ни диалог - нещата, които си казваме на себе си и по-конкретно въпросите, които си задаваме. Ако се попитаме "Защо винаги на мен се случват такива неща?", това ще провокира много по-различен набор от емоции, отколкото ако се попитаме "Как мога да се възползвам от това?", "Какво мога да науча от тази ситуация?", "Какви действия мога да предприема?" или "Какво е забавното в случващото се?"

Използваните от нас езикови модели играят значителна роля в изграждането на смисъла и значението, които има за нас конкретната ситуацията, а оттам и за емоцията, която поражда в нас. 

Когато почувстваме, че негативните емоции ни завладяват, нека погледнем езика, заобикалящ ситуация. По какъв начин можем да го променим, за да провокираме по-полезно състояние?

3. Фокус

Накъдето е насочен фокусът, натам тече и енергията ни. А нещата, към които тече енергията, се подсилват и увеличават. Ако се фокусираме върху възможности и алтернативи, все повече такива ще започнем да откриваме в ежедневието си.

С други думи, животът ни е контролиран от това, върху което се фокусираме. Ето защо трябва да се съсредоточаваме върху нещата, които искаме и които ни дават сили, а не върху източниците на страх.

Когато следващия път сме в състояние на несигурност и притеснението започне да се покачва, може да сменим фокуса към желаното от нас и действията ни ще ни отведат в тази посока.

Разбирането и използването на "Триадата" е първата стъпка към овладяване на емоциите и постигане на емоционална свобода. Управлявайки емоциите си, можем да избираме да прекарваме повече време в най-полезните ни и приятни състояния. Те са основата, върху която можем да проявим потенциала си и да се радваме на живота.

За повече практични насоки как да управлявате най-продуктивното си състояние, заповядайте на SoProductive.

Източник: Training.tonyrobbins.com / Превод: Даниел Троев / Снимка: optimum-mind.com