Как да управляваш вниманието си?

  • Сподели:
Как да управляваш вниманието си?

Нарисувай на лист А4 голяма цветна окръжност. Изпълни я цялата с цвят. Колкото по-ярък е цветът, по-добре. Сложи листа на нивото на очите си, на близко разстояние от теб и засечи 15 минути.

Какво да наблюдаваш?

• Гледаш само и единствено окръжността;
• Мислиш само и единствено окръжността;
• Анализираш само и единствено окръжността.

Обърни внимание след това какво се е случило с тялото ти. Как то реагира на този процес? Иска ли да мърда, сърби ли го нещо? Комфортно ли ти е да стоиш неподвижно или искаш да избягаш, да спреш с експеримента?

Обърни внимание след това на мислите ти. Умът иска да скача от една тема в друга тема, като маймуна от клон на клон. Колко усилия ти коства управлението на вниманието ти тук и сега, за 15 минути.

И се запитай - искам ли да се мотая безцелно, да правя неща, които не ме кефят, да се виждам с хора, които не ми носят радост от общуването ми си с тях, да минават дните ми като един, повтаряйки всякакви рутинни действия, които не ме изпълват с щастие...

Или искам да управлявам вниманието си, да знам какво правя с живота си, да взимам осъзнати решения за мен? Да избирам с кой да се виждам, с кой да общувам, каква професия ми носи истинско удовлетворение?

В основата на всяка дейност е умението да управляваме вниманието си. Човек получава това, върху което се концентрира дълго време. Ако се съсредоточава върху негативното в живота, върху неуспехите - това получава. Ако мисли за хубавото, за положителното, за силата си - става успешен и силен.

Още по темата на Курс обучение "Как да управлявам емоциите си чрез НЛП?".

Още подобни теми на: svetlushall.wordpress.com