Как пътуването повишава качеството на живот

  • Сподели:
Как пътуването повишава качеството на живот

След първото ми далечно пътуване, така се пристрастих, че вече прекарвам всяка свободна от работа седмица или дълъг уикенд на път – в страната или чужбина. Свикнах все да съм в движение и ми беше трудно да разбера как може да съществуват финансово осигурени хора, които не пътуват.

Знам, че все пак аз се намирам в една крайност, в която дългото застояване на едно място ме депресира и само кроя планове за нови авантюри.

И все пак има няколко полезни урока, които не бива да изпускате. Дори да не сте най-запалените пътешественици, те ще повишат качеството ви на живот.

Опознавате нови места и култури

Нека не се лъжем, мързи ни! Не може да знаем всичко за всяка страна и не е нужно. Кое е националното ястие на Папуа Нова Гвинея? Как е истинското име на Мексико? Откъде идва името на село Тюленово?

Да, може да научим много от книгите, документалните филми и интернет, но не е ли най-интересно да се докоснеш до действителността, да разбереш кое е истина и кое мит, да добиеш представа от първа ръка как живеят там хората, за какво се стремят, какво правят в свободното си време.

Освен това, придобивате емпатично отношение към хората от различни точки на света. Разбирате, че въпреки различията всички искат те и близките им да са живи и здрави, да празнуват празниците си и да имат спокоен живот. Дали ще си говорите с камилар от Мароко или фермер от Добруджа, ще се изненадате да откриете колко си приличаме всички.

Винаги ще имате интересни теми за разговор

Разчупването на леда на важни събития, пълни с непознати хора е изключително трудно. Без значение дали става въпрос за фирмено събитие или вечеря със семейството на ново гадже, темата за пътуванията винаги е интересна.

Дори да попаднете на най-скучния събеседник, имате какво да кажете и с каква интересна информация да блеснете и то без да се напъвате да правите добро впечатление (тази стратегия никога не работи).

Разбирате, че можете да се справите с всичко

И това е много ефективен и дълготраен начин да повдигнете самочувствието си. Полетът ви е отменен? Не говорите езика? Изгубили сте адреса на хотела? Проблеми ще има и вие ще ги решите, защото замислете се, колко е вероятно да изпаднете в голяма беда, само защото не познавате добре мястото, където се намирате.

Рискът действително е минимален (обикновено не по-голям от там, където живеете), но самата ситуация, в която тествате (успешно) своите възможности за решаване на проблеми е много благоприятна за вас. С всяко ново пътуване знаете, че можете да се справите с нови и все по-разнообразни предизвикателства.

Излизате от рутината

От една страна ние се стремим да изградим сигурна и ефективна рутина, в която да живеем с възможно по-малко стрес.

Да, но стресът понякога е позитивен и ни прави по-креативни, по-бързо мислещи и успешни хора. Стресът при пътувания много често е точно такъв позитивен стрес.

От друга страна, рутината ни депресира, защото не намираме нови полета за самоизява. Не че пътуванията са панацеята за всичко, но те ни дават и нови идеи за това как по-добре да си структурираме дните и с какви интересни занимания бихме могли да се заемем. Винаги е добре да нарушим малко баланса в едни контролирани граници и да научим нови неща за себе си.

В обобщение, пътуването е опознаване на света отвън и отвътре. С новите технологии то е все по-достъпно. Познавам хора, които обиколиха Европа със средна за България заплата. Хора, които непрекъснато се наслаждават на красотите на собствените си страни въпреки финансовите трудности.

Има и екстремни случаи, които тръгват на стоп накъдето им видят очите с 10 евро в джоба и успели бизнесмени, които делегират отговорните си задачи за няколко седмици всяка година и се отдават на приключения.

И знаете ли какво? Всички те се връщат у дома, пълни с щастие и енергия. Това не е случайно.

Още интересни статии на автора може да откриете на Milaswellness.com.