Как протича една връзка с насилник

  • Сподели:
Как протича една връзка с насилник

В днешно време психологическият тормоз е в пъти по-разпространен от физическия. Връзката с подобен човек се превръща в истинско изпитание, изпълнено с много самообвинения, страх, гняв и болка.

Дори и в началото, да не сме успели да забележим ярките симптоми на човека насилник, то с времето започваме да усещаме, че нещо не е наред в него, а поведението му значително се е променило към нас.

Повечето насилници имат способността добре да се превъплъщават в различни личности, всичко това се прави с цел да заблуди, както самите нас, така и близкото ни обкръжение, за да може да няма на кого да разчитаме в един даден момент, когато разберем с какъв човек споделяме живота си.

И докато успеем да се усетим на къде отиват нещата, вече сме попаднали в капана на един психически нестабилен и неудовлетворен от живота индивид, който се храни от болката на по-беззащитните.

Животът с подобен тип човек се превръща в истинско изпитание – изпитание на нашите сили, воля и нерви, а двата варианта, които имаме е да се изправим срещу него, като потърсим подкрепата на близки хора, както и да им споделим своите проблеми или по-лошият вариант е, да запазим всичко дълбоко в себе си, докато този ад не приключи.

За огромно съжаление голям процент от тези случаите протичат изключително тежко и ако не се предприемат навременни мерки, те нанасят огромни травми на психиката ни. 

Профилът на Човека насилник

Профилът на този човек трябва да бъде разгледан още от самото му детство, тъй като в голям процент от случаите следствените причини, които са подтикнали този индивид към яростен гняв, се крият именно в неговото детство, както и в преживени тежки ситуации, на които той е бил пряк свидетел.

Гневът поражда гняв и ако този човек е бил обграден от насилници или е бил ежедневно унижаван и малтретиран, той ще пренесе тези спомени и чувства в своето бъдеще. За подобен човек няма никакво оправдание, тъй като за всяка травма и болка, може да се потърси нужното лечение, а още по-шокиращото е, че той не намира нито отдушник, нито начин, чрез който може да промени поведението си и докато крие болката в себе си, с времето той постепенно се превръща в един отмъстителен, гневен и без никаква жал човек, който може да се почувства една идея по-добре, когато вижда как някой друг страда.

Човекът насилник, освен че е напълно обладан от зли демони, но определено има и психологически отклонения, които пречупват нормалната призма и той, не успява да различи в един даден момент - доброто от злото.

Този човек започва да се храни с болката на другия и докато вижда със собствените си очи страданието на беззащитния, той черпи сили от този безмилостен акт.

Повечето хора с профил на насилник са запазили едни наистина страшни спомени от миналото си, именно те са отключили психологическите проблеми, тъй като не са успели да се справят навреме с причинената им травма.

Съществуват два профила на хора насилници, единият е свързан с психологически натиск, който пряко граничи с тормоз, смъртни заплахи или някакъв вид изнудване, другият насилник е физическият насилник, който не може да въздържи нервите си и при най-малката провокация е способен да вдигне ръка срещу човека, с когото живее.

В повечето случаи, дори той сам създава подобни ситуации, в които да достигне до някакъв неизбежен конфликт в когото си е въобразил, че задължително трябва да предприеме някакви мерки, а единствените такива са именно физическа саморазправа.

Физическият насилник е човек върху, когото е упражняван някакъв вид тормоз или е бил пряк свидетел на побоища в детството си. Той е изградил един модел, който постепенно е възприел за нормално съжителстване между хората и плътно го следва, защото за него тормозът и побоят са се превърнали в нещо нормално.

Този човек е лесно избухлив и е способен да стигне, дори и до крайности, тъй като не разполага с никакъв контрол над своите нерви и собствените си емоции, което от своя страна го превръща в невротик страдащ от психическо разстройство.

Този човек е постоянно подтиснат и не успява да намери нищо положително в своя живот, в него преобладават чувства на гняв, тревога, завист, отмъстителност, злоба и тъга.

Този човек е постоянно в напрежение, а стресът му се отразява още по-негативно, защото именно когато усети някаква нестабилност и тревожност, той отключва гнева си.

Насилниците са хора неудовлетворени от собствения си живот, повечето от тях не се интересуват от чувствата и желанията на другите, много често в тяхното съзнание преминава и мисълта за самонараняване или причиняването на болка на някой друг, дори и мисли свързани с отнемането на живот.

Всички тези насилници се нуждаят от навременна подкрепа и лечение, което ще им помогне по-лесно да се адаптират към нормалния свят и което ще ги откъсне от нуждата им да причиняват болка.

Връзката с насилник

Напълно излишно е да ви казваме, че това е връзка в постоянен страх, която е подплатена и с болка, стрес и безпокойство, защото човека който живее с насилник, винаги е в едно постоянно напрежение, тъй като не е наясно какво ще се случи в следващия момент, както и какво може да очаква от тези отношения.

А страхът е превзел изцяло мислите му, както и паниката, която не му позволява да види изхода от подобна ситуация.

Въпросите, които преминават през главата на жертвата са свързани с това, как да намери най-прекият път за бягство, от който да не разгневи още повече насилника и той да пожелае отмъщение.

Защото повечето жертви не успяват да предприемат навременни мерки, заради страха от последващо отмъщение, те до такава степен са стресирани и уплашени от насилника, че наистина са повярвали, че няма изход от подобна ситуация, но изход винаги има, стига жертвата да успее да се отърси за миг от страха и да потърси нужната помощ и вариант за бягство.

Живот с насилник не може да бъде нормален живот.

Връзката с такъв човек е наистина стресираща, задушаваща и безспорно много болезнена. За жалост повечето жертви не осъзнават, че човекът до тях има сериозни проблеми, които няма как да се оправят с времето, нито пък с говорене или любов, единствената помощ, която той трябва да получи е нужното лечение при специалисти.

Защото, освен че той няма да се промени с времето, но е и напълно вероятно, нещата да станат още по-тежки, а той да задълбочи своите проблеми а изкупителната жертва да стане човека, който е най близко до него.

Връзката с подобен човек може да ни преведе през самия ад, в който да се нагледаме на невъобразимо страшни гледки, да изпитаме наистина шокиращи изживявания и изцяло да се преобразим.

Затова още в самото начало на тази връзка, когато усетим, че човекът срещу нас е по-гневен - невротичен или затворен – асоциален, да действаме с точен план, в който да можем във всеки един даден момент да избягаме от подобни отношения, ако не искаме да се превърнем в негов отдушник и душевен контейнер за боклук.

Като цяло връзка с подобен човек е пагубна за нас самите, затова винаги трябва да внимаваме, на кого се доверяваме, още по-малко кого допускаме да стане неизменима част от нашия живот.

И дори да с направили грешката да се доверим на подобен човек, трябва да сме наясно, че изход винаги има, просто трябва да споделим своето безпокойство с близък човек и да потърсим нужната помощ. В това няма нищо срамно, пък и от това зависи животът ни, както и нашето щастие.