Каква е разликата между здравословната и вредната любов

  • Сподели:
Каква е разликата между здравословната и вредната любов

Преди всичко искам да кажа, че вярвам в съществуването на два вида любов – здравословна и вредна.

Вредната любов причинява усещане за безсилие. Тя е егоистична любов, която не признава никакви граници. Тя е безусловна и заедно с това поражда зависимост. Тя е незряла и безотговорна. При нея всичко е спешно. Тя бърза.

Носи със себе си чувство за отчаяние, което отваря вратите за манипулация и компромиси с личното аз. Вредната любов е като влудяващо състезание, като война, която те тегли да участваш в нея. Тя те кара да преглъщаш и мълчиш. Тя те рита, когато си изправен, защото иска да пълзиш.

Нейните вреди са очевидни и в същото време прикрити. Тя кара разума ти да крещи, но сърцето ти да заглушава думите му. Вредната любов създава твое фалшиво аз и ти пречи истински да израстваш. Тя е наркотик.

Здравословната любов е нещо, което решаваш да споделиш като най-ценен дар. Тя се "подчинява" на едно условие – да моделира аз-а в негова по-добра версия и в същото време да помогне на другия да се чувства по-зрял.

Здравословната любов те прави силен и независим и в същото време свързан. Тя е като чаша горещ шоколад в дъждовен ден. Тя е търпелива, внимателна и приемаща. Изисква огромна отговорност към другия, а това значи комуникация на всички нива и открито споделяне.

Изгражда доверие. Тя е вяра и обещание. Здравословната любов те кара да израстваш заедно с другия. Здравословната любов се среща рядко.

Автор: Джон Ким, превод: gnezdoto.net