Какви качества притежава добрият лидер

  • Сподели:
Какви качества притежава добрият лидер

Когато празнувате победата бъдете отзад, но когато е надвиснала опасност - бъдете на първа линия. Така се открояват лидерите.’’ – Нелсън Мандела

 

Няма как, да не сте срещали хора в работната среда или сред приятелите си, които притежават уменията безпроблемно да ръководят останалите и техният глас наистина да се чува. Тези хора лесно се адаптират към по-динамична работна среда. Лидерът е човек, който е придобил способността на ръководител през годините или просто се е родил с тези качества. Ето и някои качества, които притежава добрият лидер:

 

1. Добър организатор е

Безпроблемно може да организира хората, без да създава излишен хаос, той ще разпредели задачите и ще се стреми да направи най-доброто в името на екипа си.

 

2. Мотивиран е да покаже на какво е способен

Той никога не скланя глава пред препятствията по-пътя към успеха. Притежава всички умения да се справя с предизвикателствата и не се отказва, докато не стигне до целта, която преследва.

 

3. Има план и стратегия за всичко

Той никога не прибързва, когато взима решения. Винаги начертава точен план в главата си и добре премерва позитивите и негативите на ситуацията преди да предприеме каквато и да е било стъпка.

 

4. Притежава способността да сплотява екипа си

Най-важното, за да вървят задачите без проблем, е колективът да е добре организиран, както и разбирателството в този екип. Лидерът се стреми точно към това, да накара хората около него да се уважават и да си имат доверие, за да бъдат истински продуктивни.

 

5. Лидерът притежава нужните знания, за да следи работния процес

Той е професионалист и човек с нужните знания, за да може да се намеси във всеки един момент, когато възникне проблем в работния процес и да подкрепи екипа си. Важно е да знае всички тънкости в сферата, в която е решил да се развива.

 

6. Има нужното уважение към екипа си

Той винаги може да влезне в положението на всеки член от екипа си. Той не се стреми да показва, че е повече от останалите и не мачка хората по-пътя си. Лидерът ръководи, следи и контролира работния процес, но на първо място уважава колегите си.

 

7. Той знае, че зад всяко решение стои голяма отговорност, но е достатъчно смел и решителен, за да поеме отговорността

Лидерът не се скатава, когато стане напечено и е човек със бърз ум и здрави нерви, който никога не бяга от отговорност. Знае как да застане зад решенията си и точно заради това хората около него го уважават и имат нужния респект към него.

 

8. Знае, че екипът разчита на него

За него няма любимци и всички от екипа са равни в очите му. Хората от този екип са щастливи, че имат ръководител, който е смел, отговорен, честен и толерантен.

 

"Истинският лидер трябва да има увереност да се изправи сам, смелост да вземе трудно решение и състрадание, за да изслуша нуждите на другите. Не той се самоопределя, като лидер, а става такъв с приемствеността в действията си и интегритета на целите си.’’  – Дъглас Макартър.