Какво означава да имаш вяра

  • Сподели:
Какво означава да имаш вяра

Д-р Дженифър Фрид е психотерапевт, медиатор и автор с повече от тридесет години опит в областта на психологическата астрология и социално-емоционалното обучение. Д-р Фрид вярва, че всеки от нас носи отговорността да направи света по-добър, както и че всички сме взаимосвързани и сега е моментът да проучим каква роля ще играем за оформянето на бъдещето. Става въпрос да практикуваме благодарност, да изграждаме основа на вярата и съзнателно да разширяваме енергията си, така че винаги да бъдем нашите по-еволюиращи, любящи и мощни Аз.
Човечеството по същество получава космически удар, заради своята детска и егоистична способност да управлява планетата. Потреблението я задушава и много от нас сега са застрашени от неограничен вирус.

ЗАЩО ВЯРАТА ИМА ЗНАЧЕНИЕ

По време на трудности много хора се обръщат към вярата си. Вярата не е наивната вяра, че всичко ще се оправи, и не замества фактите. Това е непоклатимо усещане за нашата вечна природа и взаимосвързаност сред хаоса и несигурността.
Вярата може да активира положителните мисли и да облекчи стреса. Когато насочим вниманието си към вяра в нещо по-голямо от нас самите - независимо дали това е космосът, природата, другите, Бог или Духът, ние по своята същност отпадаме от притесненията към себе си и преминаваме към по-широко утвърждаващо мислене. 

Когато практикуваме вярата си чрез разговор, четене, молитва, медитация, йога или други практики, ние укрепваме и изграждаме по-конструктивни нагласи. Когато имаме вяра в другите, ние изграждаме тяхното самочувствие и търсим техните положителни качества вместо техните недостатъци.

Вярата понякога получава лош удар като пасивно, пожелателно място на неоснователна надежда, но тези, които са потопени в предани практики, често са най-подтикнати да предприемат смели и съвестни действия във време на раздори и кризи. В силно ограничено време на физическо дистанциране е наложително да осъзнаем колко голямо влияние можем да имаме един върху друг чрез умишлена мисъл и предаване на положителни емоции. Практиките за отдалечена вяра, насочени към определени нуждаещи се лица, са доказали широко лечебен ефект. Много от нас сега имат време и мотивация да изострят това умение.

Вярата е най-добрата противоотрова, която имаме за страх. Когато сме потопени във вярата, ние сме вързани към утешителен и успокояващ източник. Осъзнаваме, че не контролираме живота, а че сме пътници на диво и непредсказуемо пътуване и можем да решим как ще участваме в пътуването и как ще разкажем опита си.
Когато сме уплашени, сме като реактивни пинбол машини. Мозъкът ни е в състояние на повишена готовност и сканира опасностите навсякъде. Житейските позитиви отстъпват на заден план.
Страхът е заразен. Той прескача в ефир и се разраства в споделени световни притеснения. Страхът пресича света със светкавична скорост. Необходима е огромна вътрешна работа, за да се противопоставим на безпокойството и паниката, които проникват в новините и социалните медии в наши дни, а за индивидуалното, колективното здраве и благополучие, е жизненоважно да направим всичко възможно да вършим тази вътрешна работа.

Енергията следва мисълта. Всеки път, когато се концентрираме върху лоши и плашещи новини, ние активираме мозъка си по начин, който може да ни изтощи и измори. Вярата, от друга страна, успокоява и подхранва ума, за да бъде по-внимателен, умишлен и умерен да създава здравословен баланс в тялото.
Започването на деня с благодарност и молба за напътствия, ни поставя в отношение на смирение.
Дори когато всички сме изправени пред година на безпрецедентни сътресения и предизвикателства, имаме възможност да реализираме своите способности като граждани в световен мащаб и любящи агенти на промяната. 

С вяра можем да концентрираме действията си в спокойно и стабилно сърце и да се преместим на място на възможност вместо страх.
Чрез тази конфронтация с нашата колективна уязвимост и признаването на взаимосвързаните ни съдби, можем да генерираме несравнима еволюция на съзнанието, в която създаваме нови световни порядки, които са от полза за всички нас.