Какво стои зад йо-йо ефекта при диетите и как да го предотвратим?

  • Сподели:
Какво стои зад йо-йо ефекта при диетите и как да го предотвратим?

Знаете ли, че хората нямат проблем със свалянето на килограми? Всъщност много от тях отслабват доста лесно и доста бързо!

Постоянно срещаме хора, които споделят, че за една седмица са свалили три, четири килограма и дори повече. Но същите тези хора обикновено винаги изглеждат по един и същи начин и има тенденция с всяка изминала година всъщност да качват по някой и друг килограм!

Истинският проблем е в задържането на новото тегло, а не в самото му сваляне!

Предполагам всички вие сте ставали свидетели на това как някой ваш приятел отслабва драстично, защото е на диета и след това рано или късно връща всичко изгубено, а някой път и отгоре? А може би точно вие сте потърпевши!

Но защо се случва това и каква е причината за йо-йо ефекта?

Една от най-големите причини за йо-йо ефекта е, че повечето хора спазват диети, които имат краен срок или просто не може да бъде спазвана за дълъг период от време!

Много добър пример за такъв тип диета е 90 дневната диета или така нашумялата напоследък "Диета на Ваня Червенкова". Хората я прилагат и наистина в повечето случаи свалят доста килограми!

Какво се случва в момента, в който спрат обаче? Килограмите бавно, но сигурно се връщат!

Това се случва с абсолютно всяка диета, която има краен срок или която е непосилна за спазване за определен период от време и този период от време се нарича "цял живот"!

Много е важно да разберем, че това, което сме в момента е отражение на нашия начин на живот, навици, изборите, които предприемаме и т.н. Когато постигнем резултат "Х" благодарение на "У", то трябва да поддържаме "У", за да запазим този резултат.

В момента, в който се върнем към старите си навици и начин на живот, то бавно и неусетно, но сигурно, се връщаме към старото си "Аз".

Придържане към плана

Преди да започнете каквато и да е диета, се запитайте "Мога ли да спазвам този тип хранене за повече от пет години или в до края на живота ми!". Ако отговорът е "да", то тогава с тази диета ще постигнете трайни резултати.

Липсата на постоянство е причина номер едно за съществуването на йо-йо ефекта. Няма как да очакваме, че с краткотрайна промяна ще постигнем трайни резултати. Ако искате наистина да промените визията си, то трябва да сте готови да промените изцяло вашите навици, вашите избори и вашият начин на живот ще се промени драстично.

Малко хора осъзнават, че качествата, необходими за постигане на добра визия, са качества, които всеки успешен човек притежава - постоянство, воля, дисциплина и неспирно желание за прогрес.

Не разчитайте на краткотрайни решения, магически чайове и бързи резултати!

Няма нищо магическо в свалянето на килограми! Често сравнявам диетите и фитнеса с бизнеса и парите! Ако днес спечелите от лотарията 100 000 лева и сте човек, който няма идея как реално да изкара тези пари чрез инвестиция в активи, носещи постоянни доходи, то тези пари ще свършат доста бързо!

Вие отново ще се върнете към стария си начин на живот и от тези средства няма да има и помен. Знаете, че това не са измислици и реално има хора, спечелили милиони, а след това са дори по-бедни от преди печалбата на тези големи суми.

Същото е и с вашето тяло! Ако днес щракна с пръсти и вие постигнете желаното тяло без реално да сте изградили нужните навици на хранене, трениране и т.н., то вие бързо ще се върнете към старата си визия.

Според проучване, направено от Д-р Гари Фостър, директор в катедрата по разстройства, свързани с тегло и хранене в Университета Пенсилвания, 65% от хората, правили подобен тип диети, връщат теглото си в следващите 3 години. А проучване, направено от Университета Станфорд пък показва, че едва 5% от хората, които рязко губят тегло в кратък период от време, успяват да задържат промяната, останалите 95% се провалят в това начинание.

Диети без спорт

Втората причина за йо-йо ефека е липсата на спорт! Ако спазвате диета, без да спортувате, то тялото започва да изгаря вашата мускулна маса с приоритет, а вашите мазнини се стреми да бъдат запазени.

Всяко нещо, което е излишно, то се изхвърля. Ако не спортувате, работите в офис и водите застоял начин на живот, то вашата мускулна маса е излишна.

Когато започнете диета, вие вкарвате тялото си в енергиен дефицит и то трябва да вземе енергия от някъде, а именно от вашата излишна мускулатура.

В резултат на това, на края на 90 дневната или друг тип диета, вие поддържате килограми на по-нисък енергиен прием и в момента, в който се върнете към предишния си начин на живот, килограмите се трупат още по-лесно!

Ако искате да промените визията си, то променете начина си на живот! А качествата които ще изградите, ще ви помогнат да се справяте по-лесно с всички други препятствия!