Колко добре познавате себе си?

  • Сподели:
Колко добре познавате себе си?

Кой съм аз? Коя съм аз? Толкова много неща съм, но познавам ли добре себе си? Обществото ни налага кои да сме и ние се съобразяваме с него. Носим маски, чрез които се приспособяваме и променяме, а понякога не сваляме от страх какво ще открием под нея. Нужни са ни, за да оцелеем, за да се чувстваме в безопасност.

Защо е важно да познаваме себе си?

За да можем да се насладим на живот, изпълнен с щастие, духовност, спокойствие, здраве, за да имаме пълноценна и успешна връзка. Важно е да познаваме душата си и нейните нужди, за да започнем да приемаме и осъзнаваме себе си като Божествено създание.

Душата ни, това е вътрешното ни Аз - винаги с нас и винаги ни подкрепя, без значение дали го чуваме, усещаме или пренебрегваме, винаги общува с нас.

Важно е да познаваме себе си, защото така можем да реализираме целия си потенциал и да живеем живота си в хармония с висшите добродетели - да изпълним целта на душата си тук, на Земята.

Как да "видим" душата си?

Когато гледаме филм, който ни докосва, когато се натъжаваме, плачем с героите; когато слушаме прочувствена мелодия и сякаш застиваме, потопени в нея; когато сме влюбени, обичащи, разлюбени; когато невидима струна вътре в нас трепти, резонира с нещо извън нас; когато се борим за кауза. Колкото повече виждаме, толкова повече се доближаваме до Божествената същност вътре в нас, до Бога в нас.

Как да се свържем с душата си?

1. С медитация, молитва, пост.

2. Като си водим дневник и записваме впечатления, преживявания, мисли и чувства.

3. С танц, разходка сред природата, ходене по тревата боси, прегръщане на дърветата.

4. Посредством дишане:

• чрез носа - хаотично - 5-7 минути, но внимавайте, ако ви се завие свят, спирате да починете;

• чрез гръдно дишане - 5-7 минути - дълбоко си поемате въздух и рязко го издишате (тук също може да ви се завие свят, да ви изтръпнат пръстите на ръцете);

• чрез коремно дишане - 5-7 минути - на равни интервали вдишвате дълбоко и дълбоко издишвате.

Когато искате да се свържете с душата си или просто да забавите темпото, защото сте тревожен, напрегнат, предлагам ви да направите следното:

Затворете очи и сложете дясната си ръка на сърцето и си кажете кратка мантра - "Аз се свързвам с моята душа." И много скоро ще откриете, че напълно се освобождавате от натрупаната негативна енергия и се отпускате в настоящето - тук и сега, с усмивка.

Ето няколко добри практики да се чувствате добре и в кондиция:

Антистрес терапия

Хипноза

Още по темата как да се владеем на Курс обучение "Как да управлявам емоциите си чрез НЛП?".