Кристо: Свободата е най-важна за всеки артист

  • Сподели:
Кристо: Свободата е най-важна за всеки артист

Днес, на 13 юни, великият Христо Явашев – Кристо, артист с международно признание и български корени, щеше да навърши 86 години, но уви напусна този свят миналата година на 31 май. 

Заедно със съпругата си Жан-Клод дьо Гийебон той се е прославил по цял свят с оригиналните си пространствени художествени инсталации, опаковащи с плат различни предмети – от пишеща машина и телефон до цели сгради, острови и дори крайбрежие. Негови работи са опаковането на сградата на Райхстага в Берлин и на Пон Ньоф – най-стария мост в Париж, опъването на 38-километрови платнени завеси в Калифорния и разполагането на платнени портали в Сентръл парк в Ню Йорк. Кристо и Жан-Клод асоциират краткото съществуване на своите творби с нежността и любовта, които човешките същества изпитват към всичко временно, нетрайно – каквото е и детството, и самият живот, и искат да предадат тези чувства към творбите си като допълнително естетическо качество.

 

High View Art ви представя 5 мисли на Кристо:

1. „Всяко творение на изкуството е като вик за свобода“.

2. “Не става дума за работата само на един човек, а на партньорството и съвместните усилия на един цял екип през годините“.

3. “Свободата е най-важна за всеки артист“.

4. “Картините не се създават само, за да се продават“.

5. “Най-необичайното и сюрреалистично място в Ню Йорк е Сентрал Парк“.