Магията на осъзнатото сънуване

  • Сподели:
Магията на осъзнатото сънуване

Хората имат навика да подценяват своите сънища и въпреки че много често преживяват емоционалните състояния в тях като че са реални, те не обръщат особено внимание на този свой втори живот. И наистина можем да наречем сънищата си втори живот, когато разберем че както контролираме съзнателния си живот чрез решения и действия, така можем да правим и в сънищата си.

Oсъзнатото сънуване (lucid dreaming) е сънуване, при което имаме ясната представа, че сънуваме. Интересното е, че то може да се научи и първата стъпка към това е именно да помним, че сме сънували и какво сме сънували. Записването на сънища или разказването им веднага след събуждане помага да тренираме съзнанието си, докато не достигнем момента, в който ще можем да осъзнаваме, че сънуваме, докато сънуваме. Когато това стане, ще можем да имаме пълен контрол върху хода на събитията в съня си, а именно това е най-вълнуващото постижение, на което можем да се наслаждаваме. Но какви са реалните преимущества на осъзнатото сънуване?

Преодоляване на страха и кошмарите

Определно една от най-големите ползи от осъзнатото сънуване е преустановяването на кошмарите и преодоляването на страхове. Когато човек осъзнава, че сънува, той може да контролира съня си и да премине успешно всяко препятствие по пътя си. Така например ако сънувате, че ви преследва чудовище и ви убива и вие изживявате този ужас в съня си, когато осъзнавате, че сънувате, вие можете да надвиете това чудовище всеки път и по какъвто начин искате.

Така веднъж завинаги се елиминира възможността да изпитате ужас от смъртта в съня си. Независимо дали е нереално чудовище или реален страх от височини например, когато се борим с най-големите си страхове по позитивен начин, какъвто е осъзнатото сънуване, това създава нови неврални модели на поведение в подсъзнанието, които спомагат за напълното им съзнателно преодоляване.

Усъвършенстване на умения

В "Светът на осъзнатото сънуване" Стивън Лаберж описва как един хирург се упражнява за своите операции по време на съня си. Благодарение на това той си спечелва репутация на безупречен специалист с невероятна техника на работа. Причината за това е, че всяко физическо умение може да бъде подобрено при осъзнатото сънуване, тъй като това осезаемо преживяване се преобразува в паметта на мускула в реалния живот.

Същото се отнася и за менталните умения като например говорене на езици, решаване на математически задачи, изнасяне на речи и други. Във всеки от тези случаи субектът реално може да изпитва известно безпокойство относно бъдещо важно събитие в своя живот и осъзнатото сънуване би му помогнало да тренира в своя собствен свят без да бъде обезпокояван, като така той става по-уверен при практикуването на тези дейности в реалния свят.

Преодоляване на скръбта чрез среща с починали близки

Да видим починали близки в съня си предлага една своеобразна психологическа терапия, особено при чувство на незавършеност след тяхната смърт. Осъзнатото сънуване прави дори повече - помага ни да кажем и да покажем скрити думи и чувства, така че да се освободим по някакъв начин поне от част от страданието по безвъзвратно загубения. Въпреки че реално знаем, че сънят е плод на нашето подсъзнание и починалият не ни се явява наистина, той ни дава едно успокоение, че този човек продължава да живее чрез нашите спомени и сънища в нашето съзнателно и подсъзнателно.

Вдъхновение и креативност

Доказателство за силата на осъзнатото сънуване са постиженията на някои от най-известните учени, писатели и художници. Джеймс Камерън например неведнъж споменава в свои интервюта за филма "Аватар", че е искал да пресъздаде състояние на осъзнато сънуване у зрителите, състояние, което той самият вероятно е изпитвал неведнъж и споменава като извор на своето вдъхновение в редица интервюта.

Стивън Кинг пише за осъзнатото сънуване в своя роман "Безсъние" и открито признава, че повечето от идеите за романите му идват от неговите сънища. Филмът "Матрицата" също е базиран на теорията за осъзнатото сънуване и как самото знание за нейното съществуване не е достатъчно и трябва да тренираш, за да се научиш да контролираш тази друга реалност.

Картините на Салвадор Дали пък ясно разкриват неговата способност за осъзнато сънуване. Неоспоримо доказателство за неговите осъзнати сънища е картината му, озаглавена "Сън, причинен от полета на муха около нар секунди преди събуждане". Смята се, че дори теорията за относителността на Алберт Айнщайн е родена при осъзнато сънуване. Една от най-известните му мисли гласи "Реалността е просто илюзия, макар и натрапчива" и пряко кореспондира с понятието за осъзнат сън.

Духовност

В заключение това, което съвкупно можем да получим чрез осъзнатото сънуване е едно по-високо ниво на духовност в нашия живот; едно отворено съзнание към възможностите да преживяваме дори невъзможното в една паралелна вселена, което би ни помогнало да се справяме по-лесно с превратностите на реалното си съществуване; една възможност да поиграем със своето съзнание и подсъзнание, както правим във видео игрите и виртуалните реалности, и с малко повече късмет да реализираме своя сън в някое творение, което да даде смисъл на живота ни.

Съществува концепция, че смисълът на живота е да откриеш смисъл в живота, тоест няма истински смисъл, докато аз не си дам такъв. И това може би е най-вълнуващият отговор на този екзистенциален въпрос, защото означава, че смисълът на живота се променя и развива паралелно с нашето съзнание.

За създаването на материала е използвана информация от world-of-lucid-dreaming.com.