Мария Бакалова с почетен Аскеер

  • Сподели:
Мария Бакалова с почетен Аскеер

Българската гордост в Холивуд Мария Бакалова получава почетен "Аскеер" за посланик на българското актьорско майсторство и международна изгряваща звезда, съобщиха от управителният съвет на фондация "А`Аскеер".

"Мила Мария, моля Ви приемете този почетен "Аскеер" за това, че постигнахте нещо недостижимо до този момент за никой български актьор преди Вас. За това, че бяхте и ще бъдете оценявана от личности от световна величина, свързани с нашата професия и вече получихте най-висока оценка за Вашия труд и талант", пише в писмото, адресирано до Бакалова. "Ние високо оценяваме постижението и световния успех на младата актриса Мария Бакалова - Награда за най-добра поддържаща роля на Националният съвет на кинокритиците в САЩ, британската Награда за поддържаща роля от "Изборът на критиците" и номинациите й във водещите категории на наградите "Златен глобус" и наградите "Оскар", казват още от Фондация "А`Аскеер" и продължават: "Вероятно вече знаете, че по пътя Ви ще има много негативен шум, но вие слушайте тишината! Там се крият отговорите! Там съществуват милиони човешки същества, които безмълвно ви харесват и одобряват това, което правите. Там са хората, в чиято мечта живеете! Не ги разочаровайте! Бъдете смела, вдъхновена и вдъхновяваща! На добър час и попътен вятър, мила Мария!“.

Отличията за постижения в театралното изкуство ще бъдат връчени от фондацията "А`Аскеер" в театър "Българска армия" за 30-и път на 23 май 2021 г., в навечерието на празника на българската писменост, духовност и култура. Почетен "Аскеер" се дава от 2007 г. - за творческа чест и принос в развитието на театралното изкуство, като се присъжда само при специални случаи, а не ежегодно. "Мария Бакалова е първата българска актриса с номинация за "Оскар". Тя носи духа на региона, където се е зародил театърът с дитирамбите в пиесите в чест на Дионис в древна Гърция, и на България, в която се развиват школи на последователи на големи имена на велики школи в това изкуство - от Станиславски до Брехт. Затова Мария Бакалова заслужава след "Аскеер" да получи и "Оскар", казва генералният директор на БТА Кирил Вълчев.

Мария Бакалова с почетен Аскеер

Писмото