Мата Хари – жената, която промени света

  • Сподели:
Мата Хари – жената, която промени света

Маргарета Зеле е истинското име на жената скрита под артистичния псевдоним Мата Хари. Животът ѝ започва напълно нормално, докато на петнадесет години не губи родителите си и не остава сама. Това обаче само допълнително калява духа ѝ и вероятно допринася за изборите, които прави в бъдеще.

Вместо да потъва в самосъжаление тя сграбчва живота си в ръце, напълно целеустремена да се подсигури и да намери опора. Когато нямаш пари, образование и родители, изборът не е много голям, а перспективата е меко казано плашеща.

Виждайки обява във вестник, Зеле взима импулсивното решение да се омъжи за напълно непознат. Без традиционно представяне, без ухажване и без зестра, тя сключва брак с доста по-възрастен от нея военен капитан.

Само на осемнадесет тя вече е семейна жена и домакиня. Но не това се оказва нейното призвание, и за жалост Маргерет Зеле го разбира по трудния начин. Двете деца, които ражда са отровени и след смъртта на едното от тях тя се развежда със съпруга си. Оцелялото момиченце остава под грижите на баща си и тя си тръгва от този брак, така както е и встъпила в него – без нищо.

Следва втори опит за постигане на семейно благополучие. И той обаче завършва с провал. Отново тъмна прокоба застига младата жена и тя губи и детето от втория си брак, след което пак следва развод. Сякаш съдбата ѝ дава някакви неразбираеми знаци, че пътят, който ѝ е предопределен, съвсем не е този, по който тя в момента върви.

Озовава се в Париж, сама и без средства, като за пореден път е принудена да намери начин да се погрижи за себе си. По това време в града са популярни кабаретните изпълнения, кан-кан танците и екзотиката на Изтока. Маргерет Зеле е индивидуалист и за бъдеще желае сама да контролира живота си. Не иска да зависи от никого и не се вижда като част от съществуващите артистични формации.

И тъй като няма родители, съпруг или дете, които да я спират, защото ги злепоставя, тя сграбчва шанса в ръцете си, като потъва в своята собствена приказка.

Ражда се Мата Хари - чувствена, гъвкава и харизматична. С точната доза провокация и загадъчност, тя привлича вниманието върху себе си като магнит и много скоро френската столица е в краката ѝ.

Сама измисля сценичния си образ, като залага на магията на еротичния ориенталски танц в комбинация с ефирни шалове и безброй накити. Съчинява хореографията си и към този момент тя не прилична на нищо, което мъжете са виждали. Това в комбинация с разсъбличане и показване на гола плът, води нещата до съвсем нови измерения.

В едни подчертано мъжки времена, когато жената е лишена от множество права, тя полага напълно нови основи. Превръща себе си в запазена марка, а изпълненията си в продукт, който сама менажира. На практика е първообраз на еманципираната жена, която упражнява свободна професия и се издържа без да зависи от никого.

Славата ѝ се разняса светкавично, а мъжете просто не могат да останат равнодушни и започват да искат повече от това да станат свидетели на изпълнението ѝ. Желаят да я докоснат, да я съблазнят и притежават. Да преживеят с нея сексуалните фантазии, които тя разпалва в ума им и да станат част от интимния свят на жената, пленяваща ги до лудост.

Вместо да се притесни или обиди от неприличните предложения, които все по-често започва да получава, Мата Хари бързо съобразява ползите и вижда в това нова възможност за развитие.

Започва да заработва и като скъпо платена куртизанка и съвсем скоро високопоставени посланици, държавници и чиновници се съревновават за това да станат част от нейната клиентела.

Забогатява до толкова, че да води един доста охолен начин на живот. Едновременно с това нараства и влиянието ѝ, тъй като кръговете, в които се движи са най-вече сред представителите на политическия елит.

Ето защо не е изненадващо, че Мата Хари преминава някак естествено към следващия етап от живота си - да бъде шпионин. Първоначално е вербувана от немците, а след това става двоен агент, като дава информация и на французите. За нейния остър ум и съобразителност това не е трудна задача.

Умее да манипулира изкусно мъжете и да злоупотребява с техните слабости. Знае от опит, че под завивките те стават по-невнимателни и по-приказливи и това ѝ помага да се добере лесно до всичко, което иска да научи.

Но нищо не е вечно. Светът е на прага на Първата световна война и обстоятелствата се променят. Фокусът съвсем естествено преминава върху това, което предстои и на никой не му е до забавления в нощни клубове. Мата Хари за пореден път е лишена от доходи. Губи и подкрепата на онези, които до скоро са сваляли звездите в краката ѝ.

Става изкупителна жертва на породилата се в страната политическа криза. В този деликатен исторически момент влиянието ѝ е огромно, тайните, които знае - също. Държавниците се страхуват от нея и решават да неутрализират заплахата, която виждат в нейно лице.

След един кратък, изфабрикуван съдебен процес е издадена смъртната ѝ присъда. Мата Хари умира, като дарява разстрелчика си с целувка - акт на своеобразна прошка към онези, които я предават.

Не може да промени обстоятелствата, но дори и на прага на смъртта използва провокацията, за да покаже на всички, че за силата на характера ѝ няма нито правила, нито граници.