Маями – магическият град на Източния бряг

  • Сподели:
Маями – магическият град на Източния бряг

Маями е един от най-бляскавите американски градове на бреговете на Атлантическия океан. Днес е известен с топлия си климат и безкрайни партита, но каква всъщност е неговата история?

Първите заселници в този район се устройват около река Маями през 16 век. Те са племе индиянци, наричани "tequestas". Първото европейското присъствие в региона обаче се отбелязва с посещението на испанеца Хуан Понс де Леон през 1513 г. Така след 1566 г. испанците вече сформират делегация в района, която да покръсти местното население, но в крайна сметка опитите им остават неуспешни.

По-късно експанзията на новозаселниците на бъдещите Съединени американски щати принуждава много индиянци да се заселят в Южна Флорида. И когато САЩ купува Флорида от Испания през 1819 г. местното население започва три опустошителни войни срещу американското правителство. Ето защо районът остава слабо заселен поне до 1842 г.

По това време богата вдовица от Охайо на име Джулия Тътъл си купува голяма цитрусова плантация в района, предвиждайки международното търговско значение, което Маями по-късно ще придобие. По няколко щастливи стечения на обстоятелствата тя успява да убеди милионера Хенри Флагнър да инвестира в продължението на железопътните си релси до Маями като в замяна му дава земя в района.

През 1896 г. железопътните релси достигат Маями и той официално е провъзгласен за град с 444 жители. Тогава Флаглър започва да инвестира и в строителството на пътища, електроцентрали и напоителни системи, както и на първия хотел в района. Така за отрицателно време, благодарение на добре изградената инфраструктура, Маями става притегателен център и туристическа атракция за богатите и известните. Строежите на сгради процъфтяват.

Имената на други двама благодетели - Джон Колинс и Карл Фишър стават важни за историята на града, когато те стават посланици на лайфстайла на Маями в страната. Именно те са тези, които превръщат Маями Бийч в едно от най-атрактивните туристически места в САЩ. За да подсигурят редовни посетители на града, те строят хотели, магазини, нощни клубове и не на последно място магистралата Дикси. Tози бум продължава, докато един от многото урагани, минаващи през района, удря Маями точно преди Голямата депресия.

По време на Втората световна война икономиката на града се стабилизира. Това се дължи на многото военни, които се готвят за армията в Южна Флорида. След войната те се завръщат в Маями, за да се установят там.

През 1959 г. Фидел Кастро поема властта в Куба, което резултира в мигрирането на хиляди кубинци към Маями – временен дом и защита от комунизма. От тази година нататък много афроамериканци от Карибските острови също мигрират към Маями поради политическата нестабилност на страните си, сред които най-вече население от Хаити и Никарагуа.

През 70-те започва строителството на най-високите небостъргачи в града. Обществена тайна е, че чрез тях са се прали пари от усилената търговия с наркотици, свързана с дейността на един от най-великите наркобарони Пабло Ескобар и неговите наследници.

Днес Маями е най-известният град на щата Флорида и един от най-големите банкови и латиноамерикански центрове в страната. Неговите небостъргачи се издигат в красив скайлайн на брега на океана и привличат милиони туристи целогодишно. Маями с красивите си плажове, луксозни хотели, високи температури и неспирни партита е епитомът на един живот като на кино.

Маями – магическият град на Източния бряг

Снимка: Sean Pavone / Shutterstock.com

Маями – магическият град на Източния бряг

Снимка: fotomak / Shutterstock.com

Маями – магическият град на Източния бряг

Снимка: Roman Stetsyk / Shutterstock.com

Маями – магическият град на Източния бряг

Снимка: Roman Stetsyk / Shutterstock.com