Майкъл Хаят: "Твоята най-силна година"

  • Сподели:
Майкъл Хаят: "Твоята най-силна година"

Чувството на благодарност играе решаващата роля

"Само с чувство на благодарност животът ни става изобилен." - Дитрих Бонхьофер, "Писма и есета от затвора"

Майк Кржижевски от университета "Дюк" е един от треньорите, постигнали най-много победи в колежанското баскетболно първенство. Неговите играчи са спечелили повече от хиляда мача и пет национални шампионата. И аз знам тайната му. Преди турнира през 2015 г. треньор Кей, играчите и помощник-треньорите му написват върху топка имената на хората, които са им помагали.

"Казахме на отбора: "Ще носим тази топка с нас във всички мачове от турнира и бихме искали да напишете върху топката имената на хората, благодарение на които имате възможността да сте тук – хора, които са важни за вас"." Това разкрива треньор Кей в интервю пред журналиста Дон Йегър.

Играчите винаги носят топката със себе си. "Те започнаха да носят топката навсякъде – когато се хранеха, в самолета, на тренировки, в съблекалнята – казва той. – Някои от момчетата дори спяха с нея – тя беше с тях в стаите им." След като отборът печели отличието, всички, чиито имена са написани върху топката, получават бележка, която гласи: "Благодаря. Ти беше с нас на всяка стъпка от пътя ни".

Благодарение на топката играчите съхраняват чувството си на благодарност и го поставят в центъра на вниманието си по време на мачовете. И това им дава хъса за победата. Защо?

Предимството на благодарността

Изследователи отдавна си задават въпроси относно връзката между чувството на благодарност и способността ни да се стремим към постигане на важни цели. Недоказана, но широко разпространена е представата, че чувството на благодарност може да ни изпълни със самодоволство.

Ако имам достатъчно – препускат мислите ни, – то вероятно няма нужда да постигам повече. Разбирате как подобно твърдение може да бъде палач на целите ни. Защо да си поставяме цели, след като животът е хубав такъв, какъвто е? Но за изследователите Робърт Емънс и Анжали Мишра това не звучи никак добре.

Емънс и Мишра провеждат проучване, сравнявайки проявите на благодарност в стремежа към постигане на цел. Участниците им си водят благодарствен дневник и изготвят списък на целите, които се надяват да постигнат в рамките на двумесечен период.

Десет седмици по-късно Емънс и Мишра проверяват записките им и установяват, че участниците, изпитващи чувство на благодарност, са значително по-близо до постигането на целта си, отколкото останалите. "Чувството на благодарност не ни прави самодоволни – казват те. – Напротив, то усилва стремежа ни за постигане на целта."

Причините за това са няколко и всички те са свързани с нашата гъвкавост. Не знам за вас, но аз не съм срещал човек, на когото да липсва гъвкавост, а в същото време да печели куп победи продължително време. Наричам този сбор от причини Предимството на благодарността и той се отнася не само за баскетболните играчи, а и за лидери, адвокати, предприемачи, родители, пастори, лекари… всички.

Първото, с което чувството на благодарност допринася за нашата гъвкавост, е, че поддържа надеждата ни. Благодарността е игра на контрасти. Обстоятелствата в живота ни изглеждат по определен начин, после се случва нещо и те се подобряват. Щом забележим дистанцията между двете, ни сполетява чувство на благодарност.

Изведнъж се появява нещо, за което да сме благодарни. И този процес ни дава важен урок за живота. В един момент обстоятелствата в живота ни може да са лоши, а в следващия да се подобрят. И случващото се с нас ни го доказва отново и отново. Чувството на благодарност ни кара да сме настроени положително, оптимистично и постоянно да искаме повече, когато животът поставя препятствия по пътя ни.

Чувството на благодарност ни напомня, че имаме свободна воля. По-назад обсъдихме, че притежаваме силата да действаме и да влияем на промените в живота ни. Защото чувството на благодарност включва да благодарим и за това, което другите са направили за нас и което може би звучи нелогично. Изглежда като илюзия. Знаете какво казват за неотворените подаръци.

Ако не използвахме свободната си воля, за да действаме и да получаваме това, което другите правят за нас, не бихме извлекли полза. Треньор Кей и играчите му никога не биха стигнали до турнира без имената върху топката, но въпреки това те са продължили да блокират противниците си, да стрелят в коша и да се борят за топката. И благодарение на подаръците, които вече са получили от другите, те са знаели, че през цялото първенство могат да продължат да правят блокади, да стрелят в коша и да се борят за топката.

Чувството на благодарност усъвършенства търпението ни. Много често поемаме по лекия път, защото сме нетърпеливи. А постигането на големите цели изисква време и усилия. Склонни сме да търсим лесно решение на проблема или да се откажем, щом се сблъскаме с трудности. За щастие, чувството на благодарност ни задържа в играта.

Дейвид Дестено от Северозападния университет провежда проучване, в което участниците са помолени да си припомнят събитие, породило у тях чувство на благодарност, щастие или неутрални емоции. След като го описват, настроението им е отчетено и участниците вземат редица решения по финансови въпроси.

Ако желаят, в края на периода на проучването те могат да вземат пари в брой или впоследствие да получат по-пощата чек за по-голяма сума. Благодарните били щастливи да почакат, за да получат по-голямо възнаграждение. "Повишаваме търпението на хората по отношение на парите средно с около 12 % – казва Дестено. – Представете си само, ако можеше и спестяванията им да се повишат със същия процент."

Накрая, чувството на благодарност разширява обхвата ни от ответни реакции. То ни пренася в зона на изобилие – където сме по-находчиви, съзидателни, щедри, оптимистично настроени и сърдечни. А когато действаме от зона на дефицит, е по-вероятно да сме назадничави, консервативни, користолюбиви, унили и дори зли.

Изследователите ни казват, че позитивните емоции като чувството на благодарност "разширяват човешкия репертоар от мисли и действия, увеличавайки диапазона от когнитивни дейности и модели на поведение, които ни хрумват. По-обхватното мислене на свой ред създава физическите, интелектуалните и социални ресурси на индивида".

С други думи, това ни прави по-гъвкави. Наричат го "теория на разширяване-и-създаване". Мнозина от нас го знаят от своя практически опит. Когато изпитваме чувство на благодарност, ние се чувстваме по-добре, постъпваме по-добре и реагираме на житейските възходи и падения по-добре.

След като разглеждат няколко различни проучвания относно чувството на благодарност, Емънс и Мишра заключават: "Данните категорично подкрепят хипотезата, че чувството на благодарност насърчава адаптивните механизми за справяне и личностното развитие"...

Майкъл Хаят, из "Твоята най-силна година". Откъсът от книгата е предоставен от издателство Locus.

"Твоята най-силна година"

"Твоята най-силна година" от Майкъл Хаят е най-новото допълнение към библиотека Locus Spiritualis, която помага на читателите да се погрижат за своето самоусъвършенстване. Книгата е вече в книжарниците и може да се превърне в най-смисления подарък за вашите близки за празниците. С включените в нея пет ясно описани стъпки, тя може да бъде верен спътник на всеки, който вярва, че щастието и успехът му са негова лична отговорност.

Призивът на "Твоята най-силна година" е ясен е категоричен: "Нека това е годината, в която да поставите знак на равенство между действителността и мечтите си!"

Всички искаме животът ни да има смисъл. Да разгърнем целия си потенциал. Но често потъваме в ежедневното и рутинното. Големите ни цели биват изтиквани на заден план, а после дори забравяни. Година след година тъпчем на едно място и все не осъществяваме това, което знаем, че сме способни. Понякога ни е необходимо малко побутване, за да разгърнем потенциала си и да тръгнем в нова посока. Тази съществена помощ идва под формата на книга, която както и личи от корицата, дело на Емил Марков, ще ви изстреля към мечтите ви.

Майкъл Хаят споделя мощна, доказана система за поставяне и постигане на целите ви. Учи ни как да планираме най-добрата си година като открием:

• какво ни спъва и блокира в момента
• как да преодолеем пораженията и спирачките от миналото
• как да гарантираме довеждането докрай на целите ни
• ролята на навиците в личностното израстване
• какво да направим, когато сме в безпътица
• седемте признака на ефективните цели
• и още много…

Ако все още не сте удовлетворени от някоя сфера от живота си – тази книга е за вас.

Всичко, което може да роди въображението ви – по отношение на физическа форма, взаимоотношения, кариерен възход, финансови резултати, семейство, усещането на пълна удовлетвореност от живота…всичко това е не в зоната на пожелателното, това е реално.

Майкъл Хаят

Майкъл Хаят е предприемач, основател на Michael Hyatt & Company, компания за развитие на лидерски умения, както и известен автор на книги и обучения.

Блогът му, MichaelHyatt.com, има милион преглеждания на страници месечно и е отразяван в публикации на The Wall Street Journal, Forbes, Fast Company, Inc., и Entrepreneur. New York Times го определя като автор на бестселъри, а класацията за на-бързо разрастващи се компании в САЩ Inc. 5000 го дава за пример след като само за три години фирмата му бележи ръст от 330%.

Живее със съпругата си, за която е щастливо женен от 39 години, в щата Тенеси. Има пет вече пораснали деца, осем внуци, огромно куче и се радва на перфектно здраве. Пише, за да сподели как е постигнал всичко това.