Мечо Пух – 20 емблематични цитата (II част)

  • Сподели:
Мечо Пух – 20 емблематични цитата (II част)

В първата част на "Мечо Пух – 20 емблематични цитата" ви представихме някои от най-любимите ни мъдрости от вечните герои на Алън Милн. Мечо Пух и неговите верни приятели са неизчерпаем източник на умни мисли, които на пръв поглед са забавни, но и с дълбок философски смисъл. Ето защо подбрахме още 20 цитата от Мечо Пух, които се надаваме, че също ще ви харесат толкова много.

1. "Реките знаят, че няма за къде да се бърза. Някой ден ще пристигнем."

2. "Не подценявай ценността на Нищо-правенето – на това просто да си вървиш, да слушаш всички онези неща, които не можеш да чуеш, и да не се тревожиш."

3. "Когато видиш някой да си слага Големите Ботуши, можеш да си доста сигурен, че ще се случи приключение."

4. Ето го Южния полюс – каза Кристофър Робин. - И предполагам, има и Западен полюс, и Източен полюс, макар че хората не обичат много да говорят за тях."

5. "Пух взе да се чувства по-добре, защото, когато си Мече с Много Малко Ум и Мислиш за Неща, ти откриваш понякога, че Нещо, което изглежда съвсем като Нещо вътре в теб, изглежда иначе навън, когато го гледат другите."

6. "При все, че да ядеш мед това е много хубаво нещо, има един миг, точно преди да започнеш да ядеш, който е по- хубав."

7. "Когато не знаеш къде отиваш, винаги отиваш другаде."

8. "-Пух, знаеш ли каква е разликата между "харесвам" и "обичам"?
-Не, Прасчо, кажи ми.
-Разликата е там, че ако харесваш едно цвете ще го откъснеш, но ако го обичаш, ще го поливаш всеки ден!"

9. "Когато някой казва, че няма никой, значи има някой."

10. "Той седна и се замисли по най-замисления начин, който можа да измисли".

11. "Не може да не уважаваш някой, който може да напише Вторник, дори и да е с правописни грешки. Но правописът не е всичко. Има дни, когато да напишеш Вторник — просто не е нужно."

12. "Правописът ми е Колеблив. Добър правопис е, но се Колебае и буквите отиват на грешни места..."

13. "-Когато се събуждаш сутрин, Пух- каза Прасчо -какво си помисляш най-напред?
-Какво ще има за закуска. А ти какво си помисляш, Прасчо?
-Аз си мисля какво ли интересно нещо ще се случи днес.
Мечо кимна замислено:
-То е все същото!-каза той."

14. "- Преди всичко - каза си то - това бръмчене значи нещо. Не може да има бръмчене само току-тъй - бръм... бръм... - без да значи нещо. Щом има бръмчене - значи някой бръмчи. А единствената причина да издаваш такъв звук, доколкото знам, е защото си пчела.
После мисли още дълго и си каза: - А единствената причина да си пчела - доколкото знам - е да правиш мед!"

15. "Няма нищо по-хубаво от това деня ти да започне с щастлив край."

16. "Какво се подарява на някой, който иска всичко, а няма нищо?"

17. "- Как си, Йори?
- Не много как, Пух Мечо..."

18. "- Засада!
- Какво е засадено там? - пошепна Пух на Прасчо. - Да не би да е хвойна?
- Засада - каза Бухала - е един вид Изненада.
- Такава е и хвойната понякога - каза Пух."

19. "Понякога... - каза Пух - най-малките неща, заемат най-голямо място в сърцето ти! Малко Внимание, малко Мисъл за другите — и всичко би изглеждало иначе!"

20. "Една есенна утрин, когато вятърът беше отвял през нощта всичките листа от дърветата и сега се опитваше да отвее и клоните им, Пух и Прасчо седяха на Местенцето за Мислене и се чудеха какво да правят. - Това, което мисля - каза Пух, - е: мисля да отидем в Къта на Пух да видим Йори, защото може би вятърът е отвял къщата му и може би той ще пожелае да му я построим отново. - Аз пък мисля - каза Прасчо, - мисля да отидем да видим Кристофър Робин, само че той сега няма да е у дома си. Значи не можем да го видим. - Хайде да отидем да видим всички - каза Пух. - Защото, когато си ходил няколко мили по вятъра и влезеш неочаквано в някой дом и ти кажат: “Здрасти, Пух, тъкмо навреме си дошъл за малка кльопачка”, и ти си дошъл - това аз наричам Приятелски Ден. Прасчо мислеше, че трябва да имат Причина, за да обходят всички, например Търсене на Малчо или Организиране на Експедиция. Ако Пух може да измисли нещо… Пух можа: - Ще отидем, защото е Четвъртък - каза той, - и ще пожелаем на всеки Много Щастлив Четвъртък. Хайде, Прасчо!"

Ако сме пропуснали вашата любима мисъл от още по-любимия Мечо Пух, добавете я в коментарите!