Метод за справяне със социалната тревожност

  • Сподели:
Метод за справяне със социалната тревожност

Всеки понякога се чувства нервен или неудобно в социални обстановки. Но някои хора имат по-висока тревожност и интензивен дискомфорт, които могат да навредят на техните взаимоотношения, успех и щастие като цяло. Около 1 на 10 души преминават през това, което се определя като социално тревожно разстройство, в някакъв момент от живота си.

Ново проучване, публикувано в списание "Motivation and Emotion", показва лесен и приятен метод, който може да ви помогне в преодоляването на тези състояния: извършването на (малки) добрини.

Дженифър Трю, психолог в Simon Fraser University споделя, че от известно време изследователите знаят, че добрината може да повиши щастието. Това я провокира да провери дали обикновени благородни дела като окосяване на градината на съседа, благотворителност или сготвяне на вечеря за приятел могат да помогнат за понижаване и справяне със социалната тревожност.

Заедно с свой колега провеждат изследване със 115 студенти, които са тествани за по-високи нива на социална тревожност и са поставени в една от три групи. В продължение на четири седмици студентите от едната група се ангажират да правят по три добри дела на ден два пъти в седмицата. Друга група прави т.нар. терапия експозиция: активно да се излагат на ситуации, които ги правят нервни. Третата група просто описват преживяванията си през деня.

В края на изследването студентите са тествани за тяхното желание да избягват социални ситуации и групата, фокусирала се върху добрите дела, показва най-голямо подобрение.

Психолозите смятат, че този вид действия биха могли да помогнат на хората със социална тревожност, особено в началото, като начин за улесняване извършването на по-трудни взаимодействия.

"Всичко се свежда до промяна на фокуса. Вие обикновено сте толкова фокусирани върху себе си и как изглеждате отстрани, а ако се съсредоточите върху другите, мислите за това какво мислят за вас, дали ви оценяват и съдят", казва Трю. "Чрез добрите дела излизате за малко от главата си и се фокусирате върху това да направите добри неща в социален контекст."

Още интересни статии на автора може да откриете в неговия блог

Снимка: najowrimo.org