Не позволявайте на съмненията да унищожат връзката ви

  • Сподели:
Не позволявайте на съмненията да унищожат връзката ви

Феноменът на "самозванеца във връзка" се случва, когато някой се чувства несигурен, фалшив или се притеснява, че връзката му е измамна.

Тези хора се страхуват, че връзката им няма да бъде успешна в бъдеще. За да се преборите със съмненията, е важно да признаете, че нито една връзка не е перфектна и че поставянето под въпрос нечие партньорство е нормално и здравословно.
Имате ли добри отношения? Въпросът е неудобен за обмисляне, но важен за задаване. Всички искаме онази романтика и перфектния партньор от книгата с разкази, но реалността на връзката може – и често се случва – да не е съвсем такава. Когато това се случи, се прокрадва съмнение.

Въпросите могат допълнително да подкопават увереността ви. Вие сте мъдро скептичен или напълно параноичен? Дори в моментите, в които мислите, че всичко е страхотно и сте част от перфектна двойка, може да се почувствате като в мираж или сякаш някак се заблуждавате.

Вероятно сте запознати със синдрома на самозванеца, често наричан "феномен на самозванеца'' в психологическите изследвания. Това е, когато успешните хора се борят с чувството, че техните постижения не са реални или валидни и че истинските им способности, ще излязат наяве един ден. Наистина ли заслужихте това повишение, заслужихте ли това признание - неща от този сорт.

Феномен самозванеца във взаимоотношенията

Въпреки че феноменът измамник обикновено се представя като индивидуален проблем, подобни чувства могат да възникнат в контекста на романтичните отношения. Поддавате се на феномена измамник във връзка, когато компетентността ви надхвърля доверието – обикновено защото прилагате неразумни стандарти, чувствате се фалшиви и се притеснявате да разкриете скритата истина на връзката си. Феноменът измамник във връзка се случва, когато въпреки признаците, че връзката ви е здрава, вие сте уплашени, имате съмнения и ви липсва сигурност. Чудите се дали всичко изглежда твърде хубаво, за да е истина, какво пропускате или има ли проблеми, които не виждате.

Няма официална мярка за феномена самозванец. Въпреки това, въз основа на оценките на чувствата на отделните хора, някой, който изпитва феномена измамник във връзка, вероятно ще се съгласи с твърдения като:

• Страхувам се, че връзката ми няма да бъде успешна в бъдеще.

• Неудобно ми е, когато другите ми казват колко страхотни са отношенията ми.

• Страхувам се, че връзката ми ще се разпадне.

• Притеснявам се, че хората, за които ме е грижа, ще открият, че връзката ми не е толкова добра, колкото си мислят.

• Не мога да не мисля, че връзката ми трябва да е по-добра, отколкото е.

• Дори когато нещата вървят добре във връзката ми, ми е трудно да повярвам, че тя ще продължи.

Някои измамнически чувства идват от възвишени и прекалено амбициозни стандарти, които ви насърчават да подценявате положителните знаци. Разбира се, нещата са добри, но винаги могат да бъдат още по-добри. Ние приемаме добрите неща за даденост, докато се хващаме за това, което не работи. Тъй като имаме съмнения, ние се притесняваме, че нашият партньор или други (например приятели и семейство) ще видят, че връзката ни не е това, което изглежда.

Колкото и лошо да звучи всичко това, наистина важната част, която трябва да осъзнаете е, че тези измамни чувства често са преувеличени. Вероятно се тревожите за проблеми, които нямате, засаждате неоснователни съмнения и дори се подтиквате към решения (например, трябва ли да се разделим), които не е нужно да взимате. Време е да се заемете с чувствата си преди да е станало твърде късно.

Поставете нещата в перспектива

Отстъпете назад, преоценете и използвайте тези четири ключа, за да изградите увереност във връзката.

1. Всички си задаваме въпроси.

Не сте сами във въпросите на аспектите на връзката си. 

2. Колкото повече знаете...

Връзката ви вероятно не е започнала по този начин - със съмнения. В началото е вероятно да не сте били по-уверени в невероятния си партньор и перфектната връзка. Но най-смешното за увереността е, че идва много по-лесно, когато имаме по-малко факти.
Изследователите наричат ​​това ефект на Дънинг-Крюгер.
Влюбването до уши е лесно, когато нямате цялата информация за човека, в който се влюбвате. Ранните впечатления са оскъдни – но досега сте попълнили празните места и виждате партньора си по-ясно, включително и недостатъците. 

Важно е обаче да осъзнаете, че нито една връзка или партньор в отношенията не са перфектни. Да бъдеш по-информиран е хубаво нещо, защото опознаваш истинския си партньор.

3. Преместете се отвъд двоичното.

Отношенията са сложни. Настроенията, мислите и мотивацията на партньора ви могат да бъдат нееднозначни. Вашите собствени чувства се колебаят. С това е трудно да се справите и когато мозъците ви са изправени пред неяснота и несигурност, опростяването е привлекателно. Оказвате се, че се питате: "В добри или лоши отношения се намирам?"

Животът би бил много по-лесен, ако всичко се вписваше точно в тези прости двоични категории. По този начин, веднага щом връзката ви се разпадне, ще разберете, че е била "лоша". 
Този подход "всичко или нищо" игнорира реалността. 
Никой не е само гаден или постоянно прекрасен.

Вместо това трябва да оцените реалността на отношенията си, като не мислите абсолютно, или/или термини. По-скоро се опитайте да мислите в проценти: В какъв процент от времето връзката ви е страхотна? Какъв процент е кофти? Реално погледнато, нито едното, нито другото няма да бъде 100 %. Но мисленето по този начин ще сведе до минимум свръхреакциите и ще ви позволи да видите връзката си по-ясно.

4. Сравненията са убийци.

Когато възникнат съмнения, естествено е да сравните връзката си с хората около вас. Колко щастливи са другите двойки? Много ли се карат? Това, което откривате, може да бъде обезпокоително, защото другите двойки често изглеждат безупречни отвън. Но привидното им съвършенство е илюзия. Това, което изглежда перфектно отдалеч, често е различно отблизо.
Лесно е да се почувствате като жертва, когато сравните връзката си с нереалистичен стандарт.

Заключение

Има по-добър начин. Първо, признайте, че да бъдете 100 % сигурни във вашата връзка (или нещо друго) е 100 % невъзможно. Всяка връзка има моменти на съмнение и несигурност. Това е добре. Това не означава, че връзката ви е измамна или е обречена на провал.
Недостатъците не правят връзката ви лоша. По-скоро те разкриват възможности за растеж. Всеки заслужава страхотна връзка, но да бъдеш прекалено твърд към връзката си не е начинът да стигнеш до там. Вместо това е важно да осъзнаете, че всички страхотни взаимоотношения изискват известна работа.