(Не)видимият труд в нашите отношения

  • Сподели:
(Не)видимият труд в нашите отношения

Разбирането на концепцията за невидим труд е ключът към удовлетворяващото партньорство. С течение на времето едното странично разделение на труда или неразпознаването на вътрешния принос и усилия на партньора може да има отрицателно въздействие върху връзката ни. Във всяко партньорство всеки индивид носи някакво „умствено натоварване". Да се научим как да разкриваме този съществен и скрит аспект на всяко партньорство може да донесе по-голямо признание един на друг, да облекчи негодуванието и да създаде повече баланс.

Проблемът с невидимия труд

Социологът Арлин Даниелс описва концепцията за „невидим труд", позовавайки се на неплатена работа, която остава незабелязана, непризната и по този начин нерегламентирана. Терминът "невидим труд" произхожда от работата на социолога от Бъркли Арли Хохшилд, който изследва, че тъй като през втората половина на 20-ти век все повече жени започват да работят извън дома, жените все още вършат по-голямата част от домакинството и задължения за отглеждане на деца, когато се приберат у дома след работния ден.

Безкрайните задачи на невидимия труд наистина са работа и изискват време и усилия. Но няма финансова компенсация и в много отношения тези задачи остават непризнати и неоценени, което може да създаде цикъл на негодувание и дистанция в отношенията.
През последните години невидимият труд се превърна в стенография за домашните задачи и грижите за децата, които жените извършват.
От историческа гледна точка (и от патриархална, полова и хетеронормативна гледна точка) домакинската работа и грижите за деца традиционно се извършват от жени. 

Днес разделението на труда е по-равномерно разпределено във вътрешните партньорства, въпреки че изследванията показват, че жените все още правят значително повече у дома, това е особено изострен след пандемията COVID-19.
През последните 40 години участието на мъжете в домакинската работа и времето, отделено за грижи за деца, са се утроили. Въпреки това, дори когато и двамата имат кариера, все още има вариации в това как се разделя невидимият труд. 
Докато двойките изразяват неудовлетвореност по отношение на разделянето на труда на домакинствата, други намират по-голяма ефективност при изпълнение на домашните задачи. 

Защо двойките трябва да направят невидимия труд в отношенията си - видим

• Безшумно сътрудничество , при което и двамата лица работят в едно и също пространство и изпълняват отделни задачи.

• Един партньор като експерт , при който единият съпруг се счита за експерт или орган в определена задача, хумористично или с истинско уважение.

• Координиране заедно , при което и двамата хора общуват предварително и изясняват ролите и задачите.

• Съвместно сътрудничество , при което партньорите завършват своя дял от труда на отделни места.

Невидимият труд и емоционалният труд също се наричат „познавателен труд" и затова е важно да проучим как да направим тази неявна система по-ясна.

Ема, френска карикатуристка и блогърка, създава прекрасен комикс, който изобразява работата по управление на домакинството. Тази карикатура прави видим този „невидим", почти универсален феномен. Един от най-проницателните образи, който тя изобразява, е „почистването на масата" и безкрайните взаимосвързани задачи, които женският герой изпълнява като част от тази една задача.
Ема предлага редица причини за това неравенство между половете. Едно основно оплакване, което тя илюстрира, е, че ние „учим" децата си с кои играчки с пол трябва да играят, което от ранна възраст създава основите за обучение на децата за „роли". Тя също така критикува джендър историите, в които мъжете се отправят на героични пътешествия, докато жените остават вкъщи, за да се грижат за децата и да очакват завръщането на мъжа. Тя предлага също така мъжете да започнат да водят в застъпничеството за отпуск по бащинство, а не само феминистките, поели тази кауза. 

Друг начин да постигнете по-голяма видимост е да оцените уменията, свързани с познавателния труд. Социологът от Харвард Алисън Даминджър наскоро публикува проучване, в което тя определя и описва когнитивния труд. Въз основа на изследванията си, Даминджър описва четири компонента на познавателния труд:

• Очакване: разпознаване на предстоящи нужди, проблеми или възможности.

• Идентификация: определяне на възможности за задоволяване на нуждите чрез изследвания, дискусии с други и т.н.

• Вземане на решение: избор между идентифицираните опции.

• Мониторинг: гарантиране, че решенията са изпълнени и нуждите са задоволени.

Когато цялата домашна работа остане непризната, това означава, че хората, които са постигнали това, също остават непризнати. Признаването на работата е равнозначно на разпознаването на лицата, които извършват работата.

Упражнение, което да опитате у дома.

Прегледайте следните въпроси и проведете честен вътрешен диалог със себе си за това как вие и вашият партньор се отнасяте към невидимия труд във вашето партньорство:

• Кой се грижи за пазаруването на хранителни стоки, приготвянето на вечерята, домакинските нужди, ремонт у дома и кой ескалира ситуацията, когато има проблем, който се нуждае от внимание?

• Кой се ангажира с външна помощ? Кой организира разходката с кучета, детегледачка, чисти къщата, води детето на лекар и т.н.?

• Кой е „предполагаемият родител", когато става въпрос за ангажиране с грижите за децата, училищни условия, общуване с други деца, ходене на рожден ден и т.н.?

• Кой е социалният конектор или организаторът на събития? Кой е човекът, който организира време с приятели, посещава събития, планира ваканции и т.н.?

• Кой инициира комуникация, която поддържа и подхранва емоционалната интимност? Това могат да бъдат разговори за говори за секс, пари, емоционална близост или конфликт. Тази област също се определя като „емоционален труд" и също попада в категорията „невидими".