Невидимият интернет

  • Сподели:
Невидимият интернет

Ежедневно над 3 милиарда човека сърфират в интернет. Информацията, която получават оттам, е необятна и продължава да се увеличава непрекъснато. В Youtube, например, за 1 минута потребителите от цял свят качват видеа с обща продължителност 400 часа.

За същото време, според проучване на Интел, общият размер на обменената информация е 639 800 GB. При подобни числа, и то описващи само 60 секунди в интернет, би било трудно да си представим статистиките за един ден.

Световната информационна мрежа далеч не се изчерпва с тези числа. Подобно на айсберг, под повърхността се крият над 90% от останалата база данни, която е непозната за повечето хора - дълбокият интернет (the deep web). "Какво го прави по-различен от нормалния интернет?" е един от първите въпроси, които повечето от вас си задават в момента.

Дълбокият интернет обединява безброй уебсайтове, съществуващи в криптирана мрежа, достъпът до която осигуряват специални браузъри като Tor. Този сложен механизъм на първо място означава, че нито един от познатите ви браузъри (било то Internet Explorer, Google Chrome, Firefox и т.н.) не може да ви осигури директен достъп до дълбокия интернет.

На второ място криптирането осигурява анонимност - предимство, което в миналото се е ползвало с цел защита на важна информация, но днес се е превърнало в оръжие за необезпокоявано извършване на престъпления.

Материалите с педофилско съдържане, търговията с наркотици и оръжия, купуването на лични данни и данни от откраднати кредитни карти са само част от нещата, които дълбокият интернет предлага. Silk Road - един от най-известните онлайн пазари, част от невидимия интернет, дава възможност да се търгува именно с изброените данни и предмети.

Разплащането се извършва в специална дигитална валута, наречена биткойн, и е на практика анонимно. През 2013 г. ФБР успява да разбие Silk Road и да арестува администратора Рос Улбрихт, на когото са повдигнати обвинения за пране на пари, трафик на наркотици и хакерство. Пазарът е спрян, иззети са приходи в размер между три и половина и четири милиона долара, но акцията се оказва недостатъчно ефективна, тъй като скоро след това са създадени други сайтове, които да отговарят на същите нужди.

Списъкът с незаконни дейности е дълъг и включва още наемане на убийци, продажба на фалшиви пари, лични документи и дори фалшиво гражданство. Разбира се, има и сайтове, които осъществяват напълно законно търговска дейност, но едва ли дълбокият интернет е най-подходящото място, откъдето да си поръчате нова книга или бижу, например. Освен като черен пазар, това място функционира и като форум за дискутиране на най-разнообразни теми - от ежедневни до предизвикващи страх и погнуса.

Според изчисленията дълбокият интернет е 500 пъти по-голям от този, до който ние имаме достъп. Размерът му, в комбинация с особените методи за достъп и разплащане, поставя сериозно предизвикателство пред законността и правосъдието.

Опитите на властите да блокират опасните сайтове и да разкрият хората, стоящи зад тях, не успяват да възпрат престъпниците, тъй като в повечето случаи завършват с неуспех или със залавянето на единици.