Никога не отлагай първата стъпка

  • Сподели:
Никога не отлагай първата стъпка

Един от признаците, че наистина желаеш нещо, е предприемането на първите стъпки към него още в момента, в който вземеш решение да го направиш.

Искаш да си по-близо до природата? Започни да планираш сега къмпинга, на който ще отидеш още следващия уикенд! Искаш да подобриш тонуса си? Излез да тичаш довечера, а не в понеделник! Ако не го направиш на момента или поне не предприемеш някакви конкретни стъпки за постигането на желанието си, шансовете да го реализираш спадат значително.

Хората често се отказват от прекрасни идеи просто защото са трудни за реализиране или защото смятат, че не е дошъл моментът за тях. Не искам да звуча патетично, но моментът е сега. Ето например смяната на работата е една комплексна идея, която не можеш да изпълниш от днес за утре, и това е нормално. Сигурно дори не си убеден/а, че наистина го желаеш.

От друга страна, ти като мен вярваш, че е по-добре да съжаляваш за нещата, които си направил/а, отколкото за пропуснатите възможности. От друга страна, ти може би си предпазлив човек и вярваш, че само импулсивните хора правят такива резки промени, без да мислят много-много.

Как хем да не вървиш срещу природата си, хем да не съжаляваш за пропуснатото?

За да действаш смело и категорично, не е нужно да си хазартен тип, който поема големи рискове, без да му мигне окото. Просто си създай план за плавна промяна и започни да го изпълняваш още сега. Промяната в кариерата например може да бъде предшествано от запознанства с хора, които вече са поели по пътя, по който се каниш да тръгнеш. Говори искрено с тях за страховете и притесненията си, може да се окажат основателни, а може би не.

Опитай лично да се докоснеш до атмосферата, която целиш да стане твое ежедневие. Стани доброволец на някое събитие в сферата, която те вълнува. Само така ще разбереш дали фантазиите ти имат достатъчно допирни точки с реалността.

Освен това по този начин няма да ти се наложи да напуснеш сегашната си работа, за да започнеш нова, а плавно ще направиш промяната от една кариера към друга. Да не говорим, че по този начин вече ще имаш и малко опит и контакти в новата си сфера.

Вместо да се оплакваш на приятелите от сегашната си ситуация, запознай ги с идеите си за това как виждаш себе си след година и как смяташ да го постигнеш. Някои ще те обезкуражават, други ще ти дадат полезни съвети. Постави се на тяхно място, за да си дадеш сметка защо мислят така и за да прецениш доколко мнението им е релевантно за твоя случай.

Още интересни статии на автора може да откриете на Milaswellness.com.