Нуждаете ли се от брачен отпуск?

  • Сподели:
Нуждаете ли се от брачен отпуск?

"Всички сме заедно в това" е мотото на последните години, но не всички връзки успяха да издържат на тази фасадна сплотеност. Един брачен отпуск ще съживи ли връзката ви, или ще доведе до нейната гибел? 

Броят на разводите и разделите се увеличи значително под налягане на ковидната обстановка, като достигна най-високото си ниво от десетилетие насам, предшестващо годините на финансова рецесия. Въпреки това не всяка двойка стига до тази крайност.

Брачният отпуск е концепция, която, макар и да не е нова, е по-актуална от всякога за двойките, които търсят тласък, за да се почувстват отново живи в света след пандемията.

Терминът "брачен отпуск" е въведен през 1999 г. от Черил Джарвис в едноименната ѝ книга "Брачният отпуск: пътуването, което ви връща у дома". Тя е замислена като вдъхновяваща книга, насърчаваща омъжените жени да тръгнат сами да преследват мечтите си, за да се върнат към по-щастливи и по-здрави взаимоотношения. Идеята на брачния отпуск не е раздяла или поле за изневяра, целта е да се върнете един при друг по-добри от преди. Това е шанс за дългосрочните партньори да развият собствените си творчески, интелектуални или духовни сили, за да израснат в пълноценно изразени човешки същества, преди да се върнат в заплетената брачна единица.

Положителна ли е брачната ваканция?
В скорошен епизод на предаването The Quicky основателката на Mamamia Миа Фридман споделя с водещата Клеър Мърфи как макар и случайното прекъсване на връзката с партньора ѝ е имало чудесни ползи за брака ѝ.

"Отсъствието кара сърцето да се чувства по-добре...''

В същия епизод Мърфи интервюира психотерапевтката и експерт по съвременни взаимоотношения Естер Перел относно концепцията за творческия отпуск, включително нейния възход в света след пандемията и как отделянето на време от партньора може да бъде здравословен ход. В преобладаващата си част Перел изразява мнение, че "творческите идеи са много полезни за връзките"

"Творческата идея казва, че имаме основа, че си имаме доверие, че знаем, че искаме да сме тук и че всеки от нас има нужда от малко свеж въздух. Всеки от нас има нужда да изживее себе си отделно от структурата на връзката ни. И ще се върнем един при друг."

Каква е целта на брачния творчески отпуск?
За да сте сигурни, че вашият брачен творчески отпуск ще бъде положителен, всеки от партньорите трябва да се съгласи с почивката, за да помогне на другия да стане пълноценно изразено човешко същество, за да се обича повече. Перел определи, че ключът е да се започне от солидна и подкрепяща основа, така че да няма опасност прекъсването на връзката да стане постоянно или динамиката на партньорите да се влоши.

"Това не означава, че не искаме да бъдем заедно.''

Как може да гарантирате, че брачната ви отпуска ще бъде положителна? 
Ако основният ви фокус е върху потенциалните рискове и сте предразположени към страх, Перел определя този страх като по-проблематичен от самото прекъсване на връзката. Преди да се впуснете в здравословна брачна пауза и двамата партньори трябва да имат сигурен стил на привързаност. В резултат на това е от решаващо значение да се създаде основа за взаимно изследване и ясно формулирани граници, така че и двамата партньори да знаят точно какво да очакват.

Перел предлага контекстът да бъде формулиран в рамка, като например да признаете, че сте преминали през нещо трудно заедно и искате да възстановите връзката помежду си, както и със света около вас, за да го предложите. 

Дали това е универсално решение?
Не всяка връзка може да се възползва от брачния отпуск. Тя се определя от силата на съществуващата връзка и, в крайна сметка, от това какво двойката решава, че е най-добре в края на периода на раздяла.

Перел предлага това да е начин да разберете какво искате: "Нека видим кои сме извън тази среда. Понякога това е заедно или поотделно." Макар че е възможно и здравословно да имате други преживявания и да се върнете, няма категоричен отговор на въпроса дали периодът на раздяла, например месец или повече, бележи началото на следващата глава или началото на края. Брачният отпуск или ще ви накара да оцените партньора си, или не. И в двата случая, ако има любопитство и желание да укрепите себе си и връзката си, ще излезете с пълна яснота.