Онези хора около нас, към които никога не се обръщаме

  • Сподели:
Онези хора около нас, към които никога не се обръщаме

В кръга от близките за нас хора съвсем естествено допускаме ограничен брой личности. С течение на времето, обаче, възниква проблем - до такава степен се напасваме и свикваме с техните виждания, разбирания и отношение към живота, че забравяме, че съществуват и други по-различни.

Много е трудно да напишеш наръчник за това какво е светът, тъй като подобен няма да бъде общоважащ за всички. Ето защо не трябва да се залъгвате, дори нещата, в които вярвате, до голяма степен са определени от хората около вас. 

Тук не става въпрос за манипулациите, на които неволно ставаме жертви или за токсичните връзки, а за това какви сме като човешки същества. В нас има голяма доза податливост, адаптивност, гъвкавост, които правят и нас, и живота ни всъщност много лесно изменими.

Ако в този момент чуете няколко тъжни тона, вие ще видите дадена ситуация от по-негативния й нюанс, а ако слушате весела мелодия, бихте тълкували същата ситуация в по-позитивния й аспект.

По същия начин ние неизбежно се влияем и от хората. Задайте си въпроса сред какви личности се върти вашият живот - старателни, уравновесени, амбициозни, спокойни, забавни, отговорни? Давайки си отговор, ще разберете също много за собственото си отношение към света и да, то би било напълно различно, ако бяхте обградени от друг тип хора.

Защо се опитваме да подредим по еднаквост кръга от личности, които допускаме, защо се стремим да си построим с точно определени хора точно определена среда и защо си мислим, че тя е подходящата. В живота ни не напразно има разнообразие от личности и не напразно всяка една от тях играе и трябва да играе определена роля в него. Отблъсквайки едни, зачерквайки ги от листата с поканени, ние лишаваме самите себе си от свобода.

Може би точно това е ценно в човешките взаимоотношения, тези несъответстващи на собствените ни виждания различия, които ни карат да поставим под въпрос това, в което сме избрали да повярваме. Може би сме създадени не за да се оковаваме с мислите на определен тип хора и да се обвързваме с техните перспективи, а за да се обогатяваме от контакта с външния свят - външен за това, което вече сме си изградили. Ето за тази свобода говоря, свободата да възприемаш чуждия начин на живот толкова реален, колкото и твоя.

Онези хора около вас, към които никога не се обръщате, могат много да ви изненадат. И то приятно. Понякога различният е способен да ни даде много повече и то от това, от което всъщност се нуждаем. Дайте шанс на другите, най-вече на себе си, за да прогледнете, да намерите, да откриете, защото има и друг начин и когато съзнанието ви го възприеме, светът за вас ще се преобрази.