Пабло Неруда: 15 незабравими цитата

  • Сподели:
Пабло Неруда: 15 незабравими цитата

Чилийският поет Пабло Неруда е известен с любовната си поезия, заради която получи Нобелова награда за литература през 1971 г. Произведенията му са забранени между 1973 и 1990 г. от военния диктатор Аугусто Пиночет. Причината е, че авторът е от водачите на комунистическата партия в родината си. Умира през 1973 г.

1. "Искам да направя с теб това, което пролетта прави с черешите."

2. "Във всичко в този свят има част от моята душа."

3. "Обичам любовта, където двама си делят и хляба, и леглото. Любов, която е до време или до век. Любов – подобно бунт, назряващ във сърцето, а не парализа сърдечна. Любов, която ще настигне. Любов, която няма да настигнем."

4. "Исках да стана поет, който може да обхване колкото се може повече… Исках да споя в едно човека, природата, страстите и събитията и всичко това да се развива напълно взаимносвързано."

5."Всяко произведение, което в наши дни, когато заплахата е надвиснала над целия свят, не служи на делото на свободата, е предателство. Всяка книга днес трябва да се превърне в куршум."

6. "Аз съм поет, зает с най-задълбочено съзерцание на света; мисля, че моята слаба и своенравна поезия е призвана да разкъса магическия кръг, в който са затворени стъкло, дърво и камък…"

7. "Всяко мое стихотворение се стреми да стане осезаем предмет, всяка моя поема се старае да бъде полезен инструмент в работата, всяка моя песен – знак за единение на пространството, където се събират всички пътища… вярвам, че дългът на поета ми повелява да се сродявам не само с розата и симетрията, с възторжената любов и безмерната печал, но и със суровите дела на хората, които направих част от своята поезия."

8. "Можеш да отрежеш всички цветя, но не можеш да спреш пролетта."

9. "Не си като никоя друга, щом аз те обичам."

10. "Смехът е езикът на душата."

11. "Нека с щедрост забравим тези, които не ни обичат."

12. "Поезията е акт на мир. Мирът има такова значение за поета, каквото брашното за хляба."

13. "Всичко е една церемония в дивата градина на детството."

14. "Ако нищо не може да ни спаси от смъртта, нека поне любовта ни спаси от живота."

15. "Не е необходимо, скъпа, и нека нас не ни задържа каквато и да било сила – насила нас с тебе да съединява."

Източник: Lira.bg

Пабло Неруда: 15 незабравими цитата

Пабло Неруда е чилийски поет, писател, публицист, дипломат, политик - комунист, сенатор, кандидат-президент. Истинското му име е Рикардо Елиесер Нефтали Рейес Басоалто; псевдонима си е избрал в чест на чешкия поет Ян Неруда. Снимка: alternavox.net