Пет начина, чрез които показваме несигурност във връзката

  • Сподели:
Пет начина, чрез които показваме несигурност във връзката

Има етапи във връзките, които ни карат да се съмняваме в себе си, в партньора си, в отношенията един към друг. Съмненията започват да разяждат нашето съзнание и постепенно започваме да се чудим накъде точно вървят нещата. Своята несигурност ние показваме по няколко начина. Сега ще разгледаме някои от тях.

1. Ревнуваме

Когато се чувстваме несигурни в своята външна красота, душевна извисеност и нямаме достатъчно доверие на своята половинка, тогава започват да нахлуват натрапчиви мисли и съмнения. Всички тези притеснения и въпроси, които започваме да си задаваме в този момент са именно плод на нашата несигурност.

Причините за тази несигурност може да са съмнения - за това как изглеждаме в очите на любимия, съмнения в чувствата, които изпитва нашата половинка към нас. Съмненията и недоверието сами по себе си пораждат чувство за нестабилност и неудовлетвореност, които на по-късен етап ескалират в безпочвени обвинения към любимия човек.

Ревността е нож с две остриета, който може да обтегне отношенията и в най-здравата връзка и за малък период от време да накара партньорите да се отдалечат един от друг, дори и да се намразят.

2. Критикуваме

Когато не спираме да критикуваме партньора си и не успяваме да видим нищо положително в неговия характер и действия, ние всъщност изпитваме несигурност, която от своя страна обърква представите ни за нормални отношения. В този момент нашата несигурност ни повежда в омагьосан кръг, в който не спираме да се въртим, а мислите са ни насочени предимно върху несъвършенствата на нашия партньор.

Когато критикуваме, обвиняваме и упрекваме своята половинка, ние определено нямаме доверие или на себе си или на човека до нас и в повечето случаи именно това провокира едно арогантно държание от наша страна.

3. Избухваме безпричинно

Несигурността е още една причина, която отключва агресия в по-голям процент от хората. Когато един човек се съмнява в искреността, верността и честността на своя любим, той е склонен да отключи гневни изблици.

В този момент реалната преценка е изместена от натрапчиви мисли, които напълно са превзели съзнанието ни и всяко едно действие на партньорът ни, провокира в нас агресия. Каквото и да направи, той ни вбесява директно, дори и нещата, които не е направил са склони да ни ядосат.

4. Отдръпваме се от своя партньор

Когато не вярваме достатъчно в себе си и в това дали ще можем напълно да се отдадем на един човек, дали тази връзка е най-приемливият вариант за нас, ние започваме да си задаваме купища въпроси и да се питаме, дали наистина сме направили най-правилния избор.

В този момент  нашата несигурност ни прави неспособни да се отпуснем и да се оставим по течението, да се порадваме на взаимността, любовта и всички прекрасни неща, които ни предстоят. Вместо това ни обзема панически страх от обвързване и постепенно започваме да се отдръпваме от тази връзка и от човека до нас.

5. Изневеряваме

Ако сме обладани от съмнения, които ни подтикват да не се доверяваме повече на своята половинка, дори да я изпреварим в това предателство, ние посягаме към изневярата. Чувството за несигурност към партньора може да ни подтикне да потърсим по-отдаден, по-добър и по-истински човек в живота си.

Има изневери, които се дължат и на несигурността в самата връзка – когато не вярваме, че тези отношения могат да бъдат продължителни, ние също сме склонни да залитнем.

Също така несигурността в самите себе си може да бъде причина да помислим за друг човек – тази несигурност, може да бъде свързана с мисълта, че не сме достатъчно добри за човека до нас или пък, че не сме достатъчно интелигентни или красиви.

снимка: ''Dainis Graveris on SexualAlpha''

Съмненията сами по себе си пораждат несигурност, а тя от своя страна заплита нормалните интимни отношения и ги превръща в бомба със закъснител – затова е нужно, никога да не губим вярата в себе си, а когато сме намерили подходящ човек, да му дадем шанса да ни покаже, че любовта е прекрасно усещане, което си струва човек да изживее.